15分鐘小勞作 返新頭燈罩

15分鐘小勞作
返新頭燈罩

https://youtu.be/1FsOxmqmXEU

15分鐘小勞作
返新頭燈罩
4371 發表於 2019-9-10 00:37

你自己拍片 定係想問野?

過程無左

我之前有玩過這個極速的方法. 先講我隻頭燈又黃又多污積. 之前用過果D 3M 護理套裝(有沙紙同WAX ) 都攪吾店.
可能是本身的污積咬死晒係燈上 , 所以...
1. 去TB 買 4吋水沙(1000 號) , 加埋電批用的轉盤 ( 加埋都係30蚊)
2. 用水洗濕頭燈. 直上水沙磨 , 一轉 , 會有好多黃水走出來. 再加濕 , 再磨 不停做大約4 round 左右 . 你用手摸到佢平滑便 ok ( 15MINS)
3. 直接用手打粗WAX ( 3 MINS)
4. 再用手打幼WAX (5 MINS)

完成. 30 MINS 攪好一隻.

我之前有玩過這個極速的方法. 先講我隻頭燈又黃又多污積. 之前用過果D 3M 護理套裝(有沙紙同WAX ) 都攪吾店 ...
wueddie 發表於 2019-9-10 09:47

一年兩次車身推泥粗幼蠟再wax/sealant ,我係會用幼蠟順手打埋燈殼,會“玲”好多

via HKEPC Reader for Android

我就400,1000,2000咁水磨
之後2,3層力架

個燈成20年,黃左超過最少4,5年
都無諗過會返新到

之後得閒會上下wax擋下d uv

我就400,1000,2000咁水磨
之後2,3層力架

個燈成20年,黃左超過最少4,5年
都無諗過會返新到

之後得 ...
4371 發表於 2019-9-10 11:06

其實燈殻黃真係比較樣衰左dd

車花同凹都接到 黃到啞晒 燈膽都見唔到個d都幾....

其實冇爆到既燈殻有得磨既 不過唔好成日做 做一次=個殻又薄左d 小心好易爆

其實黃唔一定曬得多 因為燈泡熱到爆(除左換led) 用車耐左都會

黃啞最嚴重一款

豐田sienta 前期 十架有九都係黃色疾

有啲頭燈專用UV膜要噴, 蠟冇用.  唔係一年仲黃過以前

有啲頭燈專用UV膜要噴, 蠟冇用.  唔係一年仲黃過以前
mcdull 發表於 2019-9-10 19:50

有呢D野? 不知道搽太陽油得吾得~都係防 uv . XD

有呢D野? 不知道搽太陽油得吾得~都係防 uv . XD
wueddie 發表於 2019-9-11 09:33

得. 一般你買到比較高既太陽油係SPF50, 保護時間為750分鐘. 當你一天其餘時間冇乜陽光. 咁你每朝六點準時去搽一次就得啦.