車 CAM 用吸盤貼邊到有得買?

事源跟車 CAM 貼玻璃個邊係 3M 貼唔係吸盤,
本來以為 $10 店同日本城之類有賣一邊係吸盤一邊係平面可以'痴'個 CAM 上去
但行過都只係一邊係吸盤一邊勾

圖大約如下 (側面)

吸盤貼
  \
     \ |
        |  | 3M 貼
        |  |
        |  | \
     / |      |  鏡頭
   /

因為個 CAM 一個月用幾次, 用完就會拎走唔想'痴'死

請問係唔係要去賣汽車用品店先有? 定係要去鴨記? thank

會考慮3M+磁石, 磁石+cam?

nganshiu 發表於 2019-9-12 02:52

兩舊磁石中間最好要加小小雙面膠紙
唔係既話個CAM會轉角度

事源跟車 CAM 貼玻璃個邊係 3M 貼唔係吸盤,
本來以為 $10 店同日本城之類有賣一邊係吸盤一邊係平面可以'痴 ...
martinnitram 發表於 2019-9-11 23:21

http://www.mingyan.com.hk/hk/index/product.php?cid=356

nganshiu 發表於 2019-9-12 02:52

Thank, 即係
('痴'死玻璃)3M+磁石 <(用完甩)>  磁石<('痴'死)>3M 貼@cam?
請問呢類邊到有賣? 日本城, 10 店好似唔見, 要大型文具店?

backspace-hk 發表於 2019-9-12 09:12

但用膠帶會'痴'死?

但用膠帶會'痴'死?
martinnitram 發表於 2019-9-12 10:24

原來你個 cam 本身跟左貼紙, 而家想轉吸盤.
我用之前用吸盤, 曬2野個吸盤就吸唔實跌落黎, 最後用3M貼紙搞掂無再跌 cam.

原來你個 cam 本身跟左貼紙, 而家想轉吸盤.
我用之前用吸盤, 曬2野個吸盤就吸唔實跌落黎, 最後用3M貼紙搞 ...
backspace-hk 發表於 2019-9-12 15:37

Thank, but how to remove the 3M貼紙 if needed?

唔洗煩 轉用 汽車夾電話個D咪得 夾住個cam
想用夾住 上下夾有防滑唔會跌架啦
用耐左曬爆左又換過 都係幾廿蚊

Thank, but how to remove the 3M貼紙 if needed?
martinnitram 發表於 2019-9-12 23:39

https://youtu.be/Z1bOM8IJOfI