想改到部車有呢條片入面效果一般要改咩野?

https://youtu.be/kEKNHGJq1JE?t=24
想請教下以下呢條片由0:24秒起步到第0:27秒同0:28秒0:31秒果幾下特別唔同既聲係咪都算係backfire?

係咪須要改電腦噴油多少同延遲? 仲要換埋喉?
有聽人話turbo車改到有backfire(用噴多左油原理改)會好快打柴,係咪真?
香港有冇人咁樣改?

想請教下以下呢條片由0:24秒起步到第0:27秒同0:28秒0:31秒果幾下特別唔同既聲係咪都算係backfire?

係咪須 ...
ericshum07 發表於 2019-9-15 11:58

你想好嘈有拍拍聲??
事事但但買買架a45啦
https://youtu.be/A4v-j3lpvbQ?t=134

泡菜有架i30N
原廠己經有得玩anti-lag

係咪須 ...
ericshum07 發表於 2019-9-15 11:58

ericshum07,

I remember you drive Mercedes-Benz?
Most Benz has this sound from factory.
In Eco mode my car has "blur-blup  blur-blup"
In Sport mode my car has a louder "bart  bart"

泡菜有架i30N
原廠己經有得玩anti-lag
kanduki 發表於 2019-9-15 14:44

係呀師兄,你記性真好,但師兄你係咪住外國?
因為外國有sport版 218hp 4matic果d都係咁既效果,但我呢部係香港仁孚行貨211hp FF車,就冇呢種效果,但比油個引擎聲就好sporty既,但就係冇果幾下轉上一個波時既特別聲

係咪須 ...

我記得師兄買咗CLA250,保養期內你都唔會改啦,
改咗無保養,個下應該係轉波時back fire聲,
同埋就算改到好似條片咁,又唔係快,把聲又唔係好聽,
反正CLA都轉款,到時換部CLA45好過啦,0-100應該under5秒。

回覆 5# ericshum07

我唔係住外國
衹係向管子度睇香港某車評提及果架車有咁嘅玩意
方法係向收油轉波果陣 引擎延遲到排氣衝程先至點火
令副Tubro仍然有排氣能量持續為進氣加壓

ericshum07,

I remember you drive Mercedes-Benz?
Most Benz has this sound from factory.
In Ec ...
PPLd 發表於 2019-9-15 16:03

係呀師兄,你記性真好,但師兄你係咪住外國?
因為外國有sport版 218hp 4matic果d都係咁既效果,但我呢部係香港仁孚行貨211hp FF車,就冇呢種效果,但比油個引擎聲就好sporty既,但就係冇果幾下轉上一個波時既特別聲

回覆 7# kanduki

sor,set左黑底冇左條邊上下lo亂左回錯,都thx師兄提供"anti-lag"呢個資訊

我記得師兄買咗CLA250,保養期內你都唔會改啦,
改咗無保養,個下應該係轉波時back fire聲,
同埋就算改 ...
arrychiu 發表於 2019-9-15 18:18

唔會改,但遲下可能唔再join原廠保,因為同買保險冇咩分別,用唔著白比,如有野壞有須要整搵高質少少車房可能都攪得到又平過keep住比保養,隨非真係黑到壞引擎果d

師兄你話唔好聽係升上一個波宿油果下backfire唔喜歡? 師兄冇記錯你部係GTI clubsport有冇片中果種效果?