防爆胎?

BMW車無後備胎

就黎要換胎, 應該買防爆胎定普通胎就夠?

BMW車無後備胎

就黎要換胎, 應該買防爆胎定普通胎就夠?
gn01119056 發表於 2019-9-16 12:30

防爆胎只係比較硬身, 都係會爆, 但爆左之後可以比你慢慢行去補胎, 胎身硬左重左會晒油.

我車尾都有電泵和補呔用品自救,真是唔得先call 車,因為不想用run flat tire,原因是選擇少,而且呔噪大,grip 和 handle 都差咗,仲要貴啲

其實自動充氣補胎液真是好方便,上次幫人救車都是用佢。

我車尾都有電泵和補呔用品自救,真是唔得先call 車,因為不想用run flat tire,原因是選擇少,而且呔噪大, ...
pure_water 發表於 2019-9-16 15:40

有全保係唔係直接叫拖車就得?

有全保係唔係直接叫拖車就得?
gn01119056 發表於 2019-9-17 11:00

不一定包,只是增值服務,要睇番你買果間....

不一定包,只是增值服務,要睇番你買果間....
pure_water 發表於 2019-9-17 11:29

買左個包拖車既, 咁我買普通胎了

我車尾都有電泵和補呔用品自救,真是唔得先call 車,因為不想用run flat tire,原因是選擇少,而且呔噪大, ...
pure_water 發表於 2019-9-16 15:40
師兄請教下 自動補呔液 其實靠入面液體走去漏氣位置?咁點先知佢液體到左漏氣位置未?

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

師兄請教下 自動補呔液 其實靠入面液體走去漏氣位置?咁點先知佢液體到左漏氣位置未?

(由 HKEPC Android ...
yipyipfung 發表於 2019-9-19 17:31

是的,所以充完氣之後要立即慢行一段路,讓呔液流到所需位置。另外用外置式實時呔壓計,所以一漏就知啦,而且易安裝和安全好多,之後落車睇下有冇中釘,找到後先不要拿出釘,直接加入自動補呔液,充氣之後上車慢駛一段路去補呔店,之後先拆車輪拿走釘再補呔。

有一次漏氣找不到釘,直接用自動補呔液充氣後去補呔店都找不到漏,之後一直行都冇再漏了。

ps:睇番其他人用成功率都高,除非真是好嚴重捐壞。

是的,所以充完氣之後要立即慢行一段路,讓呔液流到所需位置。另外用外置式實時呔壓計,所以一漏就知啦 ...
pure_water 發表於 2019-9-19 21:10

ching, 打左補呔液,架車可以行幾遠去補呔?
另外,補完呔,d補呔液係唔係唔駛理,繼續行?之前,我個friend同我講,打完補呔液,d呔要成條換

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

我係過來人, 我楂F30 , 香港咁細, 一定有一間車軚鋪在附近, 最終由RFT 換普通軚, 靜好多好多同舒服不少, 重點係平一截, 多好多選擇