[一般問題] 新車落地 有咩要買?

各位Ching 我想問新車落地 有D 咩係要買ga?

For example 車cam......

我冇研究過個D 加裝option 野....

7人車 日X

主要都係想保護架車...因長渣的....

另外我想問下有冇CHING用過 MMM個d 隔熱貼...有冇用ga?

...
harriswan 發表於 2019-9-17 23:56

P or 新手牌

...
harriswan 發表於 2019-9-17 23:56

新車買個車cam

插個12v 點煙位拎電都好

買個地下膠 落雨上車郁唔會比個地毯吸晒,

C27 如果都你作為一架家庭車 爸爸車 就唔好入咩車會啦

第一又唔係落埸 加個d乜巴 (十個有九都叫你加) 包圍呀 廿吋鈴

作用唔大 心理上大d 入車會以為有幫手? 錯啦 其實係大家鬥改野
香港車會仔 十個會都有九個開車房係到搵食

新車去做鍍膜 ,定期返去驗車仲好

P or 新手牌
blkbd5 發表於 2019-9-18 07:35

新車者。。。唔係 新牌 xd

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

新車買個車cam

插個12v 點煙位拎電都好

買個地下膠 落雨上車郁唔會比個地毯吸晒,

C27 如果都你作為 ...
jazz2014 發表於 2019-9-18 07:45

有冇咩 鍍膜介紹下?   係咪要每年都做一次?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

有冇咩 鍍膜介紹下?   係咪要每年都做一次?

harriswan 發表於 2019-9-18 08:23

鍍膜心理安慰居多, 我會平平地做個$2000鍍膜安撫自己, 定期洗車打臘先係最重要!

有錢既做PPF更有用, 不過萬幾蚊頂到3年左右唔抵玩, 定期洗車打臘最有用

配件有用既時候自己買好簡單, 如手機座充電紙巾盒垃圾桶

車CAM裝個$2000包安裝就可以, 太貴無用, 太平唔好用

車尾放一個膠箱會方便些

1) 前後車CAM
2) 車內空氣清新機e.g. Sharp, 小米
3) 電話夾架
4) 12V 分火
5) 尾箱位間格
6) 清潔用micro fiber 布

鍍膜心理安慰居多, 我會平平地做個$2000鍍膜安撫自己, 定期洗車打臘先係最重要!

有錢既做PPF更有用 ...
gn01119056 發表於 2019-9-18 08:57

打蠟 係自己打 定出去找人打, 通常幾錢到?

新車就直接去打蠟定係要鍍左膜先再去打,  定係用一排先再去打?

車cam iroad x9 定tx9 好? 定等x10

真。新手

1) 前後車CAM
2) 車內空氣清新機e.g. Sharp, 小米
3) 電話夾架
4) 12V 分火
5) 尾箱位間格
6) 清潔用micro  ...
patkwok 發表於 2019-9-18 09:07

12v 分火 即係咩野?  點裝ga?

原車已經有ion 空氣淨化。。。仲洗唔洗再加多個?  幾錢到丫?

頭唇 同尾唇 算唔算 用黎保護架車?