驗完車ABS Fault燈著

今日驗完車,諗住揸車走人,點知撻完火聽到alarm,見到panel盞ABS Fault燈著咗,熄匙再撻,照著,再試多幾次都一樣,只好去揾師傅嚟睇,個師傅試撻幾次都一樣照著,後來佢唔理,照揸去兜個圈返嚟,熄匙交返架車畀我,我再撻就再冇著過,之後總共揸咗兩個幾鐘頭都冇問題。

架車前幾年驗車都冇試過咁嘅情況,想知道ABS Fault燈著同今次驗車有冇關,如有關,會係點導至?而家雖然個symptom冇咗,會唔會有後患?

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

ABS Fault會有什麼後患? 先自己諗諗

如再著, 最有可能是
1. ABS壞了 or 2.ABS Fault sensor壞了
後果: 去車房

如不再著,
你識check? 識整?
後果: 1. 去車房 or 2. 再著先算

今日驗完車,諗住揸車走人,點知撻完火聽到alarm,見到panel盞ABS Fault燈著咗,熄匙再撻,照著,再試多幾 ...
ununfoot 發表於 2019-9-19 17:32

攪清楚先驗完車叫個師傅黎睇睇 係驗車公司個d定你自己個d先

師傅揸出行兩圈返黎熄左 ?佢係去車房偷雞同你篤機 消左code

詳細d

買OBD2 . 睇下有無PENDING CODE 好難咩? 估估下仲難啦...

發覺唔妥,梗係唔郁部車,當塲揾驗車師傅備咗案先啦,當時佢坐司機位試車,我企車外面,佢試咗幾次都唔熄燈,我都冇預佢會失驚無神揸部車走,分零兩分鐘就兜返嚟,應該唔夠時間做手腳
今朝穩陣起見都係揾相熟車房check下,又check唔到乜嘢出嚟,車房師傳話ABS出fault一係四條軑上嘅speed sensor有問題,sensor睇過又用表度過都冇問題,再唔係就個泵有問題,但而家check唔到問題又冇理由換泵,因為個泵都幾貴下,佢建議我繼續觀察,有問題再嚟揾佢

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

一督電腦就咩都一清二楚啦,唔使估估下,基本上唔再著燈,一般都唔使理佢
(p.s.其實督電腦,你幾時出過abs fault code都睇到)

ABS Fault會有什麼後患? 先自己諗諗

如再著, 最有可能是
1. ABS壞了 or 2.ABS Fault sensor壞了
後果: 去 ...
nganshiu 發表於 2019-9-19 23:27

好LOGIC ... 但個LOGIC去到最後都係要課金比車房

好LOGIC ... 但個LOGIC去到最後都係要課金比車房
小小米 發表於 2019-10-9 12:19

係主動課金比車房 VS 係被動課金比車房!
大把未開頭 >主動, 無閒錢> 被動

回覆 5# ununfoot
正常如果佢熄左都唔再著係無問題  有D車可能上完跑步機會著  
但係著左就一定有CODE  熄返都CHECK 到!! 佢咁樣講就好大問題  跟本唔知換邊忽

發覺唔妥,梗係唔郁部車,當塲揾驗車師傅備咗案先啦,當時佢坐司機位試車,我企車外面,佢試咗幾次都唔熄燈 ...
ununfoot 發表於 2019-9-20 11:25 AM

Vw車?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)