點解香港咁少棍波車?

歐洲, 日本和大陸,都有好多棍波車,相返香港,只得大車係棍波車
香港好多私家車係自動波,巴士和旅遊巴都係自動波,連好多貨van  都自動波
其實會唔會同香港的路有關? 香港的路行一陣就要停,要成日轉波,隻腳同隻手都幾累下

但起歐洲, 大陸和日本坐過棍波旅遊巴,唔知係佢地技術較好定點,個ride comfort 真係好正,架車起動,加速, 減速同落brake 都會好smooth ,相返香港坐自動波的旅遊巴的感覺痳痳,巴士更加唔好講,食飽坐巴士,唔想嘔都好難

棍波車停車要踏極力子,無左動力,落brake 會無咁chop ,起動時,可以搵個摩擦點慢慢起動架車,會唔會因為咁,對於技術好的司機,所以坐棍波車個感覺會較好?

原來唔只我一個
=小虎= 發表於 2019-10-26 09:04 PM

又係800跳1200   

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

就停定都唔收腳咪一樣CHOCK都叫救命

一波起圍我自己車揸左兩年都搵唔到最舒服個點
入左波先踩油,可能個油 ...
ekchk 發表於 26/10/2019 09:57

原來唔只我一個

就停定都唔收腳咪一樣CHOCK都叫救命

一波起圍我自己車揸左兩年都搵唔到最舒服個點
入左波先踩油,可能個油門麻麻地800轉一踩就上1200轉
踩住1200轉入油順就順,但長遠驚燒

我部mini cooper s 棍都好好玩,不過維修同油錢搞到你唔想玩

揀棍波車, 副波箱都係重點。

雖然GK副L15得百三匹, 但Honda副6MT真心出色, 行程短, 密牙, 波位&極力子bit ...
poopies 發表於 2019-10-23 18:04

尾期行twin cam, 落風隔著tec 都有D feel

佢講 應該 2手 .... 見易8 car.... 有盤放  308K
ef-9 發表於 2019-10-23 11:52

咁快有人賣

雖然GK副L15得百三匹, 但Honda副6MT真心出色, 行程短, 密牙, 波位&極力子bit ...
poopies 發表於 2019-10-23 18:04

謝謝師兄意見

Jazz RS...... 好似 冇乜 推背感

200匹 左右 己經 好夠玩...... 再上 買吾起了.....

thx ...
ef-9 發表於 2019-10-23 12:17

雖然GK副L15得百三匹, 但Honda副6MT真心出色, 行程短, 密牙, 波位&極力子bite point明確。i30n副波箱唔錯, 但我自己覺得少左份機械感的feedback。

2019年 跑得30萬都有架棍波

但又話咁咁咁 咁多要求

不如訂架s500棍波呀
賣10萬好唔好 ? ...
jazz2014 發表於 2019-10-23 14:53

BRZ 囉, 再貴D 咪WRX STI