回覆 32# ef-9

又咁諗, 人地訂車都要諗埋個維修配套.

見親post d 人話有棍就買, 又有幾多人真係咁做.

回覆 35# louis3412

正確做法係, 等長燈位我都會咁做, 但我就多數睇住個行人綠公仔一閃就會入返D 波準備郁, CVT 波箱始終反應慢左D

不過你係香港咁做實俾人呠到傻...

回覆  風十三

咁啲舊款到連同索牙都無嘅車
唔知仲有幾多個所謂棍波愛好者係舞得掂 ...
kanduki 發表於 2019-10-16 11:43 PM

Double clutch 姐 真正玩開車ge一定掂

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

其實市場決定一切,當你係代理返咗啲棍波型號冇人買,
下次你都唔敢再返貨啦,某啲型號性能車返棍波其實係合理嘅,
揸棍波有種完全操控感係好Feel D,但真係唔係款款車啱,
而且而家D手自動波已經好快,唔同以前D自動波又蠢又慢,
我成日都用手動模式去揸,上波落波都好快,唯一係無咁好feel。

小弟我揸左十幾年都係棍, 未揸過自動, 年中喺日本租車得自動波, 結果喺燈位前本能反應左腳踩埋落去剎車掣,  ...
Takagi_Akito 發表於 2019-10-16 22:49

呢個係你租嗰款車嘅問題,
Note 真係踢都唔行,CVT係咁上下。

我而家都無左腳剎車,而家部車踩迫力油門會無反應。

呢個係你租嗰款車嘅問題,
Note 真係踢都唔行,CVT係咁上下。

我而家都無左腳剎車,而家部車踩迫力油門 ...
arrychiu 發表於 2019-10-17 13:51

Note E-Power 好快wow, 成架2000cc 車咁快

>>>>> 又咁諗, 人地訂車都要諗埋個維修配套.

>>>>> 其實市場決定一切,當你係代理返咗啲棍波型號冇人買,
下次你都唔敢再返貨啦

明白 , 所以 我吾望代理 返棍波型號 , 有得訂等下都無所謂

而家得 mini 有得訂棍波型號..... 之前 BxW 好似都有得訂而家冇了

thx

Note E-Power 好快wow, 成架2000cc 車咁快
小零 發表於 2019-10-17 14:01

我都租過幾次Note E-Power,起步係比電油車快,
但架車都係好慢,Pickup地板油一樣係唔行。

你所講嘅 2000CC車係邊款?等我叫人唔好買。

回覆 45# arrychiu

無力就預左, 不過自己揸咗咁耐都係棍, 完全唔慣自動波. 塞車都唔多覺左腳好辛苦 (雖然有幾次真係吊極????子吊到左腳抽筋 ).

同埋香港無棍波我都理解, 1 波轉上2波已到下個燈位, 仲要好白痴嘅調校個個燈位去到就轉紅燈. 棍波盞揸到火滾

>>>>> 又咁諗, 人地訂車都要諗埋個維修配套.

>>>>> 其實 ...
ef-9 發表於 2019-10-17 14:19

其實 真係 口氣大 銀包就細

係好多人要呀  長棍長賣啦

一聽到廿幾萬 老婆婆唔like 隻手都去左28 車網 睇住黎FF啦

再去人地個講下入棍必買

想買棍仲有好多幾會 銀包夠大 仲好多選擇 新車又有 一兩年車都有

夠勁d 越洋過海去左日本再返黎都 大有人在