如果你係開大冷氣市區塞車 慢渣會更差 停車等人唔熄匙差唔多  同埋4AT 會再差D  
唔好諗細CC一定慳油  由其 ...
love19901109 發表於 2019-10-20 17:16

就係 成日都有人 "哎呀 我一蚊一公里炸"

做到貴小小D 好似覺得架車有問題

Is your 2008 Corolla 1.5 or 1.8  ?
Because my Company has a brand new Corolla wit ...
PPLd 發表於 2019-10-20 11:11

死啦,我都唔知
可以係邊到睇到?

死啦,我都唔知
可以係邊到睇到?
Ferris0729 發表於 2019-10-20 20:15

牌簿咪有寫氣缸容量,香港九成九1.5,行貨都係得1.5

via HKEPC Reader for Android

回覆 6# ckkong97

樓主搵下D油卡, 油飛啦!

牌簿咪有寫氣缸容量,香港九成九1.5,行貨都係得1.5

via HKEPC Reader for Android ...
ckkong97 發表於 2019-10-20 21:03

原來呢個係解氣缸容量
sorry 新手唔識, 咁我係1.5

有無平均車速?

油價貴咗 又市區又上落山慢行多的話 正常啦...
屋企之前架ES細踢都要$1.8一咪
換咗架2.5嘅SUV仲要成$2.3一咪

回覆  ckkong97

樓主搵下D油卡, 油飛啦!
victor_pc 發表於 2019-10-20 21:05

我而家入中石油-3.5

油價貴咗 又市區又上落山慢行多的話 正常啦...
屋企之前架ES細踢都要$1.8一咪
換咗架2.5嘅SUV仲要成$2.3一 ...
kanduki 發表於 2019-10-20 22:25

上果架06 2.4 5at 中房,7.6km/L, 計番~$1.8/km,換左年份新八年既同款車,14 2.5 6at,8.7km/L, 油價升左計番都係~$1.8/km

via HKEPC Reader for Android

07年Cube 1.5cc,cvt,1L/15km。約$1/km
3成街道、7成highway

上果架06 2.4 5at 中房,7.6km/L, 計番~$1.8/km,換左年份新八年既同款車,14 2.5 6at,8.7km/L, 油價升左 ...
ckkong97 發表於 2019-10-20 22:44

要慳油的話
啱啱睇返自己架Mazda3 1.5原來計到$1.3一咪
不過我大多數向半夜或節日揸到佢好似架雙層巴士咁慢