會吾會係用錯油? 一般車仔都係換 5w-30. 如果用 15w-50 果D真係會差D.
仲有架車 idle 時震吾震? ...
wueddie 發表於 2019-10-23 18:04

舊車40好

之前mazda3 1.5 70%高速 入加得快 -3.1 做到 7L/100KM 即係 $1/KM;
換咗部VW 1.4TSI 高速做到 8L/100KM 要 $1.2,慢車市區上到12L 要$1.8
所以最怕塞車

慘,我部mini棍行緊16/100km,我真係唔知可以有咩講好lol

有無着ENGINE 燈?

我部係06就黎29萬KM,用石化,番工西貢市中心來往港島,行紅隧,朝早有時會熄冷氣。平均 11km/L

其實唔好成日信 咩一蚊一公里啦
0.8一公里
除左hybrid..真係幾難做到架啦

08 好似唔係CVT 添..
就算新 201 ...
jazz2014 發表於 2019-10-20 15:48

好多人話幾錢一公里係計埋個discount 來講

via HKEPC Reader for Android

駕駛習慣都重要,我少踩brake, 所以比其他人慳油⋯

剛剛第一次換brake皮,10萬kilo⋯

其實唔好成日信 咩一蚊一公里啦
0.8一公里
除左hybrid..真係幾難做到架啦

08 好似唔係CVT 添..
就算新 201 ...
jazz2014 發表於 2019-10-20 15:48

Ching你出入西隧 千3 轉比油都keep到105 再比d油 都去到11x。
一蚊一km肯定無問題

Ching你出入西隧 千3 轉比油都keep到105 再比d油 都去到11x。
一蚊一km肯定無問題 ...
kj1708 發表於 2019-10-27 23:18

我平時 大帽山落黎 都係都係一升行到50km以上

邊夠我差 Corolla 09 1.8L 4AT
9.99L/100KM
Avg Speed 29km/h