起駕院考車fail ,可唔可以搵出面d 師傅再考?

起香港駕駛學院學緊輕型貨van ,仲有五堂就要考路試(已經補左鐘),暫時個師傅話我架車控制得唔錯,至少轉波時架車唔chop,但路面有太多突發事,例如有次師傅叫我跟住前面架"學車",點知起路口位架車係衝燈,攪到我差d 都衝埋一份,立即比個師傅小,亦都有次前面有燈位,師傅會叫我轉1 波吊極加子慢車,因為有機會紅燈會轉綠燈,所以要繼續行,但點知我咁做,又比個師傅小,話應該要停車,否則會撞前面架車。當然我都知道係case by case。

其實起駕院上模擬駕駛時,都有個學員比個師傅狂鬧,個學員還拖,話學車都要視符每個人的資質,如果個個都係咁好,就唔會有意外發生。

之後聽同事講,話駕駛學院的阿sir 係好惡,出面d 師傅好d ,我諗諗下又好似係,同埋每次學車,開頭渣得好好地,但比個師傅話左幾句,個人就會亂哂,會越渣越亂。

其實我都預左今次考牌會fail ,同埋都想轉下師傅,因為我唔係咁受得氣,請問起駕院考牌fail 左,可唔可以搵出面d 師傅再考? 是否要重新再學?

thanks!

那為何不找出面d 師傅補幾堂先考?

回覆 1# ronan
老實講  個師傅係危險情況緊張D係岩  你下次就會記得點做  慢慢黎 唔洗急 出面師傅仲惡 因為你做錯一步係會死人  師傅會釘牌  要架車行唔難  突發停到先係重點! 仲有一波係起步用  一般唔洗入一波 我覺得你補多幾堂多D經驗再考會好D   因為我朋友最近同你一樣  佢仲慘  觀塘果邊汁左  要轉新駕院

那為何不找出面d 師傅補幾堂先考?
nganshiu 發表於 2019-11-3 15:54

因為駕院入面的s 泊位和斜路開車唔難,如果跟出面d 師傅,可能又要重新再學過泊位

回覆  ronan
老實講  個師傅係危險情況緊張D係岩  你下次就會記得點做  慢慢黎 唔洗急 出面師傅仲惡 因為 ...
love19901109 發表於 2019-11-3 18:05

行車時車和車之間我會keep 30m ,而停車時就keep 2m ,因為萬一有突發事發生,都可以有足夠時間可以慢慢停車,但個師傅教我行車時跟車距離應該係10m 左右,而停車時車和車之間的距離係四尺左右,對於有經驗的駕駛者,個師傅係講得無錯,但對於初學的我,未必會有咁快的反應。同埋成日都出現腦海空白,唔知下一步應該點做。

我都明白渣車係會除時死人,但個師傅又叫我定淡定d,起死人和淡定d ,真係好難取捨

同埋可能我對駕駛的興趣不大,再加上比個師傅小完,越學越無心機學,所以都諗住唔點理都好,考左佢算了,第二時可能轉自動波,因為聽人講自己波容易好多,同埋其實依家好多車都已經係自動波。

因為當紅燈,d 師傅係會估到幾時轉燈,例如紅燈之後好快轉綠燈,個師傅就會叫我由2 波轉1 波,吊住個極力子,用慢車慢慢行,當前面d 車行返,就用返正常行車,但我諗我下次都會都會停車先,到d 車真係行我先行,而暫時學咁耐車,都未試過比後面架車boot 我。所以我起動架車的速度應該無問題。

回覆 5# ronan
棍VAN其實同自動波分別唔係好大  基本上唔會死火 你轉私家車起步你都起唔到   如果你覺得真係控制唔到既  轉渣自動波都係一個選擇  考車係考態度 任何野唔急 做好佢  後車見你學牌跟本唔會理你 自己識走  燈位前有車就停車 再入波起步  當你習慣左個腦就知下一步點做

回覆  ronan
棍VAN其實同自動波分別唔係好大  基本上唔會死火 你轉私家車起步你都起唔到   如果你覺得真係 ...
love19901109 發表於 2019-11-3 18:44

講起急,其實我發覺我車速可能快左少少(同其他學車者比),例如起街上面,我見d 車行車時好似chop 下chop 下咁,同埋好多車轉灣時慢到好似用1 波,但我用2 波,所以我諗下次渣車,都係渣慢d  好,就算用3 波,都比最少的油,比師傅話渣得慢,仲好過好似之前咁,攪到差不多出意外比師傅小。

我屋企樓下都有好多人學車,成日見d 車起步慢少少,就比後面架車boot ,始終唔知boot 人地個心態係點,可能想玩下你,比壓力你都唔奇。

請問師兄,停車或減速時要望左鏡和右鏡,但我成日都唔記得咁做,特別係比師傅小完之後,請問有咩方法可以記低,每次減速或停車都會記得望左鏡和右鏡?

我教學生都會叫佢唔好揸太慢同埋轉彎除非特別情況一般都係用2波轉

直路2 波, 轉灣時轉1 波? 應該無咁既需要...

考車係考態度 任何野唔急 做好佢

好多人考車fail, 原因是太緊張.
比人boot一吓都會壓力爆煲, 即是不夠淡定... 馬路上乜人都有, 要學會體諒包容, 從容應對.

停車或減速時要望左鏡和右鏡,為的什麼?
目的是要留意環境, 所以要記著的不是"做擰頭這動作"而是"留意環境".
望左鏡和右鏡時這半秒要用眼/心看看睇到乜野. 唔記得因為你沒有重視這環節!
"考車係考態度 任何野唔急 做好佢"

因為駕院入面的s 泊位和斜路開車唔難,如果跟出面d 師傅,可能又要重新再學過泊位 ...
ronan 發表於 2019-11-3 18:12

經驗是累積的, 上多幾堂必有所得. 好過再排期重考.