請問撞左咩嘢車
Kaldi 發表於 2019-11-27 10:25
可能寶馬 R8

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

下年買第三保算⋯

另外唔該補吓鐘
pockchop 發表於 2019-11-27 09:52

我楂左十幾年架啦.... 第一次意外
我係慢速泊車所以我架車先可以完全冇傷, 今次真係發雞盲睇唔到對方架車

我楂左十幾年架啦.... 第一次意外
我係慢速泊車所以我架車先可以完全冇傷, 今次真係發雞盲睇唔到對方架 ...
endles 發表於 2019-11-27 11:09 AM

發雞盲,鬼喑眼嘅嘢我都試過,幾年總有一、兩次,唯有將損失攤開平均去計,阿Q精神

一條裂CLAIM你換成件仲200K+?佢架2019年車黎GA?

超過2年車唔一定要賠全新, 法庭可扣損耗值, 交比律師保險公司攪啦.....剩係賠LOADING...

明年保險睇下有無朋友可以出個名比你當新人新車算啦~又或者改買3保(不過一定比其他人貴)

我都想知撞到架咩車要賠 > 200K............

1. 如果係唔想自己俾錢賠俾人, 就叫對方claim你保險,全保會包埋第三者賠償
2. 有D保險 claim唔過唔知幾多錢唔會扣NCD, 都係睇返自己保險公司
3. 你CLAIM過錢好大機會會加明年保費加 loading
4. 對方claim你保險, 一定係要法庭判左你有罪先 (未聽過有保險係未判情況下賠, 如果有,請介紹)
5. 判你老不, 一定扣分..

發雞盲,鬼喑眼嘅嘢我都試過,幾年總有一、兩次,唯有將損失攤開平均去計,阿Q精神 ...
pockchop 發表於 2019-11-27 12:31

唉... 人地架車 >HK$4m
每件 parts 係我架車10 倍

1. 如果係唔想自己俾錢賠俾人, 就叫對方claim你保險,全保會包埋第三者賠償
2. 有D保險 claim唔過唔知幾多錢 ...
carl.20150508 發表於 2019-11-27 17:10

警察聽到報價後都建議我 claim 保險了... 算 la 我假日車要扣分都冇計, 唯有下次小心 d

警察聽到報價後都建議我 claim 保險了... 算 la 我假日車要扣分都冇計, 唯有下次小心 d ...
endles 發表於 2019-11-27 17:26

睇你#17個reply, 其實唔使等報價都知賠唔起
4M應該超跑個D, 淨係bumper都要10幾20萬.

要留意3保最多賠2M, 多左要自己俾, 你最好睇返你份約..

睇你#17個reply, 其實唔使等報價都知賠唔起
4M應該超跑個D, 淨係bumper都要10幾20萬.

要留意3 ...
carl.20150508 發表於 2019-11-27 17:31

touch wood 係小意外....  可惜換一件 parts 已經好 q 貴