其實一點要注手身邊仲係有人 暗踩 架車冇引擎架 e...垃圾 冇feel

其實 車 唔一定要 大包圍 大死喉 有晒backfire 一比油 對面街都聽到既

每個人對車嘅要求唔同嘅,正如有女嫌架車重一樣。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

由低速 1x, 2x公里, 爆到8x, 9x公里, 超快.
不過過9x後加速就唔快.

變速好好玩, 好好用(cut 線, 入迴旋處)

不過真係唔夠reliable, 成日有少問題, 冷氣, 門柄, 電腦.............
同埋保險貴, 畀其他車主累死.

利申: 幾個FDs有Tesla, 熟到可以換車揸. 由60 - P100D都有, 我全部揸過(好多次).

回覆 15# madebyp90

我都好認同
3係因為未被爆claim過...
揸3嘅人, 比揸S嘅再平民化
只會再炒多D.

由低速 1x, 2x公里, 爆到8x, 9x公里, 超快.
不過過9x後加速就唔快.

變速好好玩, 好好用(cut 線, 入迴旋處) ...
victor_pc 發表於 2020-1-11 05:41 PM

變速好好玩

咩叫變速?

勁d ?定都是一般車

via HKEPC Reader for Android
orbxat 發表於 2020-1-9 13:19

出名易壞多問題, 電玩完部車就完全唔值錢, 引擎就可以三十年後都正常

下33萬都貴?

佢只係貴個日本車小小  睇返豐田房車都要30萬....

Bmw 3仔房車最平入場都要45萬 唔計op  ...
jazz2014 發表於 2020-1-10 07:45

成部野多數Plastic都33萬

成部野多數Plastic都33萬

coffeeaddict 發表於 2020-1-11 20:01

雙b 既房車貴十萬 你可以諗諗

拎豐田車星產車 邊到有33萬住車係皮?

雙b 既房車貴十萬 你可以諗諗

拎豐田車星產車 邊到有33萬住車係皮?
jazz2014 發表於 2020-1-12 01:13

Mazda 6算唔算係全車皮??

Model3好唔好我覺得係睇用咩角度去睇佢~
用腳車行得郁無乜大要求的話, 我覺得佢造得幾好, 但30幾萬買一架腳車就夠既質素係咪OK呢??
TESLA最大優點係續航力, 其實其他野做得好一般, 好易比車主既感覺係唔值價, 由MODELS出到而家MODEL3都係咁~

用駕駛既角度, 用車既角度去睇:
個籠好刻意去著力賣弄自己既高科技, 但正正就係呢種科技感搞到架車無晒質感, 即係有個人拿住部IPAD場黎一路行路一路用, 你會唔會話果個人豪華/有氣質丫??
幾度門既開關, 難聽講句真係搵架EF CIVIC/AE86都係同佢咁上下實淨既感覺, 呢方面我唔會話佢鋼水差唔安全既, 不過我肯定會話架車無質感囉~
而且佢內籠既設計方向係停車果陣真係幾靚好似幾好用, 行緊車果陣就煩到嘔, 呢樣野由S去到3一樣係變唔到, 我覺得以車黎講呢個係好大既缺點~ 但形成呢個缺點既成因我諗係TESLA真係無造車既底蘊, 佢知點去做好份機械(電&摩打), 又會去堆砌一D唔錯既內籠料, 但當N樣好既野集埋一齊係架車果陣, 係會有種說不出的怪異&不配搭, 每樣野都不人體工學, 呢樣野係TESLA並唔係從車&用家既角度去出發而造架車出黎, TESLA呢幾款車注定係要用家出錢去全力遷就架車既產物黎~

用電腦既角度:
我覺得咁去睇TESLA車係FIT晒, 咩駕駛野都唔好講, 係呀係垃圾車呀, SO WHAT??
TESLA話我都唔係做車既, 我係做一部數據上好靚又有碌既電腦之嘛, 你班友做乜咁多幻想當佢係車咁睇JE?! 你見我又玩AUTO PILOT, 又搞到D位咁唔好使, 完全都唔係預你會"駕駛"的, 人地既目標只係未來會造5人/7人巴士, 上到車講完目的地就自己行既有碌電腦之嘛, 你買TESLA都係為左咁JE~ 你話佢唔舒服, 又唔好見你鬧鬼架COMFORT的士唔COMFORT?! 阿車主你將來只係坐之嘛, 咁多嗲做乜呢??
電腦既野, 夠期慢左OUT-DATE左咪掉囉, 你見架MODEL S都越來越唔理佢啦, 點解JE?? 上世化既產物, 開始OUT-DATE追唔上咯, 客官你都係TRADE-IN買新車UPGRADE返部電腦啦~ 乜話咁快OUT-DATE要你嘥錢?? 你唔好鬧鬼APPLE做乜而家唔再更新IOS比IP6?!

結論:
請先認清楚你係從乜野角度去睇&買TESLA車, 如果你係從駕駛者既角度, TESLA車有可能會揸到你有D心煩氣燥唔知點咁, 但你當佢係電腦咁睇, 他日玩晒AUTO-PILOT你坐司機位都只係乘客的話, 咁TESLA又真係造得幾好, 方向係正確既~
但我自己比較鍾意做一個駕駛者, 如果我今日要買一架EV車, TESLA一定要係LIST入面比較, 但如果同時Polestar 2已經有得賣的話, 我會揀呢架model 3 killer instead of model lor~ 傳統車廠造EV車, 都仲係有佢既優勢的~