佢而家買車送wall charger 連埋安裝(包30米電線)
Hidekii 發表於 2020-1-17 16:34

m3先有

回覆 48# andylo

唔同.

電動車/引擎車結構上有分別
Tesla前只係得一個Gear, 冇得轉波, 加速唔駛轉波, 好快.
其他超跑, 即使係拉利, 林寶, 波子, 都係要"轉波"(1,2,3,4......)

例子: 唔小心踩錯油門(加速器), 引擎車可以用半秒時間去救車, 踩返brake. Tesla半秒已經去左好遠, 難救左好多.

Tesla: 頭段加速強, 尾段加速弱
其他:  頭段加速弱, 尾段加速強

回覆 50# coffeeaddict

正確.

呢個係客觀證據

其他CHING可以Google下AXA同埋Tesla <--- 另一個例子
因為Tesla炒得太多, 搞到AXA唔敢做, 要Exercise保險非常隱閉嘅條款去中止未完成嘅Tesla保險.
https://unwire.hk/2018/10/08/axa ... nce/life-tech/auto/

Tesla電動車在香港的保險索償額比一般私家車高. --> 呢個Statement應該係冇爭辯空間.

回覆  coffeeaddict

正確.

呢個係客觀證據

其他CHING可以Google下AXA同埋Tesla  呢個Statement應該係冇 ...
victor_pc 發表於 2020-1-19 03:38 PM

嘩⋯香港做保險真係無得輸,無錢賺可以隨時唔做

唔怪得個個都話保險呃人⋯

佢而家買車送wall charger 連埋安裝(包30米電線)
Hidekii 發表於 2020-1-17 16:34

應該去年中都有既PROMO黎
據了解無咩特別既條件

回覆  wilsonx9

Ching wow what two cars are they?
wfcda 發表於 2020-1-18 12:15

911 and Levante

回覆 50# coffeeaddict

Tesla 保費貴最大原因除左意外率高,仲有一大原因係佢d 車一定要返原廠維修
Model S / X 鋁製車身,街外甚少可以維修鋁製車身既選擇;另外就係電機既問題,要維修的話同樣無咩選擇
因為維修成本高,保費自然會貴

回覆 54# pockchop

保險點會做蝕本生意.

AXA條Tesla Line輸到爆廠, 要cut loss.

嘩⋯香港做保險真係無得輸,無錢賺可以隨時唔做

唔怪得個個都話保險呃人⋯ ...
pockchop 發表於 2020-1-19 15:58

保險當然好賺
睇下aia市值

via HKEPC Reader for Android

回覆  coffeeaddict

Tesla 保費貴最大原因除左意外率高,仲有一大原因係佢d 車一定要返原廠維修
Model S ...
wilsonx9 發表於 2020-1-19 16:14

保費唔係高少少係高好多wo

via HKEPC Reader for Android