緊係要落左訂,先比你搵hkmi驗啦,到時你試飽佢又好,hkmi試又好囉!
你真係識唔識嫁? ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-20 23:15

你唔好痴線啦,你買過車未架?落左訂先比上架?
利申:買過4次車全部上左架無特別先落訂

我自己賣咁多次車,都係要比左訂先可以比買家試渣/車房試渣/上架,
未比訂前,我渣你坐,你自己感覺有冇問題, ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-20 23:01

落左訂先比上架,驗到有野例如:燒爭口、避震機有問題,某D地方漏油你會唔會退訂比人先?好多古惑賣家都唔會囉

人地HKMI/IPMC都係叫你唔好落左訂先叫佢地黎驗......
其實我搵佢地果陣都有提過下, 落左訂先叫佢地去驗 ...
stevechau 發表於 2020-1-21 12:00

我買幾次2手車都落訂先比hkmi驗,不過我會寫明驗到有大撞水浸要全數退訂!

你唔落訂搵hkmi, 比千幾蚊搵hkmi之後個賣家話中途有人比左訂唔賣比你,咁你點算?

我响二手車行做過幾年,如果個客睇車,可著車。如要試車,要先傾好價(定實冇得再減),再落一成訂(有單) ...
TimCook 發表於 2020-1-21 13:01

完全正確呀!!見到未 @stevechau @wewetwet ?

只係你地好彩撞正d肯冒險嘅賣家比試咋。

回覆 93# nkc1989hkjc

其實自己點講?大家點講明?都係得個講字,就算相方有文件,最後客仔唔認,你都冇佢辦法。如果想知真啲,打俾保險問一問就一清二楚,唔駛估估下。當然,冇人可以排除,賣車嗰個夠薑搏,不過最終法律係唔理你點認為嘅。雖然俾咗訂,唔代表法律責任有改變,亦唔代表可以彌補一切損失,只係表示對方嘅責任、認真同誠意,如果你連訂都唔俾,我真係好難相信你係認真同有誠意同你負責任。

完全正確呀!!見到未 @stevechau @wewetwet ?

只係你地好彩撞正d肯冒險嘅賣家比試咋。 ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-21 17:31

你睇唔睇到人地講緊車行啊,車行啊!

我買幾次2手車都落訂先比hkmi驗,不過我會寫明驗到有大撞水浸要全數退訂!

你唔落訂搵hkmi, 比千幾蚊搵hkm ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-21 17:29

咁咪最多蝕千幾囉,但咁玩野一定會唱衰你,值唔值得就自己諗
落左訂先驗,驗到多野要執條數咪仲蝕
你當然可以堅持要人落訂,不過我幾次既經驗都係初步試過車->傾好價錢->上架無特別就簽臨時買賣合約->落訂等轉名再入尾數

睇車、傾好價、落訂、試車、冇大問題就要完成交易,公司好、私讓也好,都一樣。當然唔能夠排除有人心急,乜都應承,未收錢就過咗戶都時有聽聞。冇事由自可,有事一身蟻都唔只。都係嗰句,落訂,唔能夠彌補一切損失,只係俾個客一個要負責嘅訊息啫,但佢個態度會好唔一樣。

你睇唔睇到人地講緊車行啊,車行啊!
wewetwet 發表於 2020-1-21 18:39

車行同我私人做法一樣,我身為賣方唔想有麻煩囉

睇車、傾好價、落訂、試車、冇大問題就要完成交易,公司好、私讓也好,都一樣。當然唔能夠排除有人心急,乜 ...
TimCook 發表於 2020-1-21 21:00

完全同我思路一致!