冇錯, 唔係做消費者就一定話曬事!!! 您唔買都有其他人買, 唔好想到自己好大咁! ...
Andysland 發表於 2020-1-23 17:05

點會係消費者話晒事丫, 只係買賣雙方都想DEAL一個自己無風險(/風險轉嫁對方度)既方法JE~
見到D串串貢、係咁踩既買家, 好可能我賣車都唔會比佢試~
又或者我見到D客客氣氣、斯文有禮既買家, 就算佢興趣唔大都可能會邀請佢上車試, 可能咁佢就有返晒興趣都唔定~
香港壞人多, 亦都可能唔少CHING遇過好多立心不良既買家, 但坦白講, 就係呢D人搞到我呢D買家買車果陣麻煩大左好多囉~
衰D講句, 唔好話架車十萬8萬丫, 幾十萬買架車, 咪又係買得細、又巴閉~

先講價錢,唔啱免問,最憎人反口,衰格

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

睇下個客誠意?態度好唔好?斯文唔斯文⋯⋯?
有邊單喎之前,個客以上呢啲嘢會係唔好吖!?邊有樣睇架!?
車行佬話齋:越有誠意越有可疑。
你睇樓主!有啲客人佢會一開始就俾你一個 “好容易成事” 嘅假象,當你呢一個假象越嚟越真實嘅時候,佢就會一步一步向你壓價,當你以為 “讓埋呢一步” 就成事,佢又會比個虛假嘅成事假象你,跟住再一部壓你價,就算唔成,佢都冇損失,因為冇落訂。

當一個買家講得你呢樣花嗰樣花, 你一係就企硬唔睬佢, 搵另一個買家, 一係就預左佢有機會反口唔買.

你仲同佢講價, 根本唔係嗰回事.

佢應該係有誠意搵車唔係玩, 但未必係你呢一部.  十幾萬想搵架啱心水.

回覆 108# stevechau

卡片請求!!!

我都想去人地停車場揸左幾個圈試下岩唔岩揸, 睇位係咪我想像咁易!

睇下個客誠意?態度好唔好?斯文唔斯文⋯⋯?
有邊單喎之前,個客以上呢啲嘢會係唔好吖!?邊有樣睇架!?
...
TimCook 發表於 2020-1-24 12:58

我都試過比呢種手法既買家攪過,
所以之後學會左,落訂前咩都假,當個個都唔係認真買,
我賣車我話事,唔合我心意就下一位!

點會?我自己買過幾部車都可以試
唔自己試好多野feel唔到
wewetwet 發表於 2020-1-15 08:23

睇你買咩車囉, 我就老_都唔會比人渣嫁喇

回覆 126# nkc1989hkjc

正確態度

未落訂, 都有機會係假

回覆  stevechau

卡片請求!!!

我都想去人地停車場揸左幾個圈試下岩唔岩揸, 睇位係咪我想像咁易! ...
victor_pc 發表於 2020-1-24 16:24

以前港島東某2手車公司囉, 我都係睇2手車書盲樁樁摸上門睇某一架車GA咋, 好彩佢地咁岩有人係度~
但好似個場無左定搬左, 我又無留卡片, 而家都唔知仲係唔係度~