我買賣都試過,通常賣車,會給人試車,將心比己,如果自己找二手車,冇得試,山長水遠入到去,仲要坐隔離,我都尊重車主,不過我唔會比同佢傾價,感覺呢種人,比較難傾,應該話固執,試都唔比試,價錢應該好難傾到幾多,我自己賣車,最重個種未現場睇車,一開個就問你8萬賣唔賣,我反問8萬係咪睇都唔駛落,即刻運輸處過戶,佢又話唔係,要試車,試車,再睇有冇野扣,即係想起步係佢個價,呢D睇都唔睇的人,一般都係運吉,老實講,賣車,我會睇28car同年,差唔多條件賣幾多,再賣平少少,一般我用呢種策略,賣出去好少人會再講價,同我講價的人,我會叫佢找多幾個或睇多幾個車主的車,先同我講價,我試過賣二次車,一次只講平$1000,一次冇得減。
買車就要睇多幾部,知道市場價和車主可議價的空間,有時遇著有人急放,就買到平車,因為放車都好煩,通常放得幾個月,都會減價,不過如果部車長期放唔出,二個可能,第一車有問題,見過一部價錢低過市價,里數又低過年份好多,原想買,不過車主突然再減,又長期放唔出,一定有古怪,另外有D車主真係唔急賣,亦唔需要花時間去講價。一句,有人有需要賣車,一定會減,有人只係想試下放車,就唔會減。
另外自己放車,一定會事先講明撞左要賠,我會簡單打一份試車紙,講明試車要有責任承擔我的損失,不過我試為新牌仔,自己入來找我試車,跟住講唔試,叫我都有,最後佢找人驗車就過戶,冇講價。最後如果賣車,我覺得最重要坦白,唔係大撞,正常噴過油,我覺得買得二手車的人會接受。

回覆 1# johnlai9

其實呢D人根本得8蚊,想買12蚊的野,佢買唔到係佢的損失,不過浪費左你時間。

話說,我有部車一直都有擺28car 度賣緊,已經擺咗一段時間,一路都有啲人會whatsapp問我,不過我都會問對方 ...
johnlai9 發表於 2020-1-13 01:34

下未收訂你比佢試你車?你經驗未到家喎,
佢仲識講抱歉算係咁啦,
其實係你自己心急想賣車買新車姐,
我自己28CAR賣車從來都係買家就我,我做主話事嗰個,
一日未落訂,我一日都唔會當嗰個人係真買家,繼續約人睇車,
師兄輸經驗,下次學好D吧,心裡面係諗住賣幾多就幾多,
D人壓價我彩佢都有味呀

其實買賣雙方真係好矛盾......
比我係賣方, 梗係唔想人講價又高價唔使煩, 試車免問啦
但當我係買方果陣, 我 ...
stevechau 發表於 2020-1-13 10:35

唔落訂想試車?大想頭左D喎,你渣緊時撞左咁點先?你一定就數嫁啦,咁我咪好冇保障?!

點會?我自己買過幾部車都可以試
唔自己試好多野feel唔到
wewetwet 發表於 2020-1-15 08:23

點會?如果個買家話要試左車先落訂,我會叫佢睇第二部

唔落訂想試車?大想頭左D喎,你渣緊時撞左咁點先?你一定就數嫁啦,咁我咪好冇保障?! ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-15 23:12

大想頭GA......慘得過上次我去睇車, 人地無牌費都夠膽駁比我開車試~
你要保障自己而REJECT我試車要求呢點無問題, 現金係我呢個賣家手上, 我作為買方都會考慮車都無得試咁即係對方都唔係有誠意傾&賣車GA啦, 咁何必逼賣家呢, 係咪??
你無緣係我身上拎到錢兼放到貨JE, 賣家坐得起貨咪等下一個有緣買家囉, 呢點我作為買/賣方都睇得好開~
反正你咁REJECT我, 我都係嘥自己時間黎浪費你光陰, 我又真係無試過一個賣家夠膽講完全唔比試車的~
最多都係開條件落左訂先比試, 喂你比我試就驚撞車走數, 我落訂試完先知款車真係唔岩唔夾, 你點回水比我先??
既然試車都驚撞, 咁不如架都唔比上啦, 上左架之後著CODE/發現爛左野你又入個買家數, 咁咪好無"保障"?? 以後買車賣車, 都係上28睇相先, 眕相岩就約時間直接上TD過左戶先, 之後點試點睇點傾價錢都唔怕無保陴啦, 呢個流程應該好符合閣下心水喇掛??

大想頭GA......慘得過上次我去睇車, 人地無牌費都夠膽駁比我開車試~
你要保障自己而REJECT我試車要求呢 ...
stevechau 發表於 2020-1-16 10:39

無錯,要落訂先比試車係咩玩法?
買二手車一定唔係剩係睇一部,唔比試我反而覺得係未有鬼鼠野隱瞞

你要保障自己而REJECT我試車要求呢 ...
stevechau 發表於 2020-1-16 10:39

你對個款唔岩唔夾同車主無關,係個人問題,私人賣買又唔係Sales唔彩你好正常
樓下有買賣版有邊個俾試?最多私保你幾日,洗唔洗買樓都試住下先?
你認為賣家不實陳詞就上架囉,對雙方最公平架喇

賣車試玩過手癮乜人都有。預著個試你架未到7年車嘅Abs 真係唔知呢啲咩玩法

話說,我有部車一直都有擺28car 度賣緊,已經擺咗一段時間,一路都有啲人會whatsapp問我,不過我都會問對方 ...
johnlai9 發表於 2020-1-13 01:34

所以經紀都有價值

via HKEPC Reader for Android