你對個款唔岩唔夾同車主無關,係個人問題,私人賣買又唔係Sales唔彩你好正常
樓下有買賣版有邊個俾試?最 ...
ttsssp 發表於 2020-1-16 15:22

係呀, 呢個係私人既問題所以先唔岩呀, 之但係就係未試過點知原來唔岩呢??
睇相係誇啦啦我好鍾意呀, 但坐上司機位行出停車場就發現架車可能揸唔掂/發現某D辛苦位就要考慮, 呢D野唔係坐過係司機位行住車扭過軚盤望過鏡, 點會明??
再簡單D講, 唔行住車自己去扭下個軚, 我點知你個電軚有無左右力度不均有無壞?? 你代我試但我唔會知架喎~ 你只係將賣家個風險推晒去買家度之嘛~
上架?? 個車房CFU話有疑慮想揸出去行個圈試齊D野CHECK真D, 咪又係要比陌生人揸, 出事果陣好大可能咪又係車主上身, 咁係咪連架都唔比上丫??
賣完車反而仲私保幾日?? 咪又係"前"車主賣家上身, 咁就唔嫌煩唔怕上身嗱?? 前言都不對後語既~

我買樓無得試住, 但都唔會點係上28HSE睇下相, 然後係棟樓出面行個圈望下幅牆無事就買囉~
你唔比我試車, 同唔比我入屋睇樓/齋睇唔比度唔比企定望真D有咩分別呢??
可能係個景觀你影唔晒上到黎我睇到先發現唔岩呢?!
你話有驗樓師既, 你都要比呢個驗樓師陌生人入屋敲下牆扭開個水喉CHECK漏水掛?!
當然你一樣可以話好似租屋咁租架車試左睇下岩唔岩先, 你都要坊間有果款車租比我先得GA, 有得租你估我想打搞買家咩, 此為其一~
其二係買樓買車一樣, 就算租完係岩, 到你唔係買返同一架車/同一個單位果陣, 我咪一樣要由頭咁CHECK/試多次~

賣家不實陳詞我仲上架?? 一係買家揀車房, 賣家比上架費囉~

所以你最理想既唔係上唔上架, 而係睇完相就過戶, 過完戶先講返架車有咩問題同試車~

賣車試玩過手癮乜人都有。預著個試你架未到7年車嘅Abs 真係唔知呢啲咩玩法 ...
musicmatch 發表於 2020-1-17 02:29

呢個我試過有趣D, 有個賣家主動叫我上車話試套BRAKE比我睇, 試埋個ABS著唔著, 然後佢自己揸踩一次DUP比我睇   
我本身都無諗過試車要咁糟質架車的XDDD

所以經紀都有價值

via HKEPC Reader for Android
coffeeaddict 發表於 2020-1-17 09:27

係既, 都係睇下點安排JE, 我又真係唔介意試完車入返油比你, 甚至擺定幾舊水出黎, 試唔岩咪當租左一陣車囉~
咁但係真係無可能要我落左訂先比我開車試, 無回頭路既野真係人地行埋我果份就算~

28car我算時運好高, 我得一次賣車經驗, 第一個睇過渣過有興趣但因為交收遲, 第二個未渣過帶佢行左個圈, 已經即刻係對面銀行禁比我, weekend就轉名交收, 之前仲係度諗有冇咋咁順灘, 點知原來有故事所以咁順灘.........交收完仲請我食個飯, 佢急不及待就想換野(車機車cam果d)我就帶佢去買仲行左陣     故事就係咁

係呀, 呢個係私人既問題所以先唔岩呀, 之但係就係未試過點知原來唔岩呢??
睇相係誇啦啦我好鍾意呀, 但坐 ...
stevechau 發表於 2020-1-17 12:15

賣家點解要理你個人喜好原因唔買?你要個人口味請自己搵sales
你唔岩口味對賣家黎講你只係運吉架咋
你話電軚壞?上架囉,出面有hkmi ipmc個d第三方上架
家下話唔俾你驗咩?係唔俾你試呀,除左揸架車走任你睇
有話你買樓唔俾驗咩?唔俾你試住呀,任你睇樓睇風景
你連人地寫乜都睇唔到仲講乜理想
最理想係睇完,岩就定價,第三方上架,有問題再傾價,落訂,過戶
你唔feel請自行解決
你只想保障買家,邊個保障賣家?

賣家點解要理你個人喜好原因唔買?你要個人口味請自己搵sales
你唔岩口味對賣家黎講你只係運吉架咋
你話 ...
ttsssp 發表於 2020-1-17 12:39

你唔想比人試係你權利,當然我諗大部份買車都會想自己試過部車覺得Ok才會再上架驗真d,其實試果陣去d少車地行幾個圈好正常姐,咁都唔比人試?

你唔想比人試係你權利,當然我諗大部份買車都會想自己試過部車覺得Ok才會再上架驗真d,其實試果陣去d少車 ...
wewetwet 發表於 2020-1-17 14:33

我賣兩次,都係我自己揸試行俾買家睇
上次買個條友自己篤埋機我都Ok
上到車我點控制你試乜?你要試極速要試甩尾我點控制?對賣家根本無保障

我賣兩次,都係我自己揸試行俾買家睇
上次買個條友自己篤埋機我都Ok
上到車我點控制你試乜?你要試極速要 ...
ttsssp 發表於 2020-1-17 14:45

腳感既野岩唔岩自己試過先知,你買部電話幾千蚊都有得試
買部車你同我講唔比試我踩你都有味

腳感既野岩唔岩自己試過先知,你買部電話幾千蚊都有得試
買部車你同我講唔比試我踩你都有味 ...
wewetwet 發表於 2020-1-17 14:58

你落樓下買賣版試下買電話試完唔岩feel唔買睇下點囉

買既人想平,賣既人想貴,好正常。  我就好簡單既,大家傾得開心,我平o的或送o的野比買家都無所謂。如果對方好mean既,請佢過主。   一買一賣公平交易,唔好將得失太上心。