一買一賣好公平
我網上賣二手野平d但無得試
唔中意就唔好買

via HKEPC Reader for Android

回覆 60# wewetwet

唔係買家驚, 係車主(賣家)驚.
買家撞完部超跑, 之後閃走左, 個車主(賣家)咪喊出黎?

唔怕一萬, 只怕萬一
好似你咁講法, 香港駛乜要有T牌, 政府駛乜強制車主買第3保?

無知真係好恐怖

回覆 61# coffeeaddict

正確.

當然呢個世界咩人都有~

事隔幾日,原來個  post 咁熱鬧!
結果我部車成功賣出咗比第二個人,亦都無嫌三嫌四,同我之前兩次賣車嘅經歷一樣。
為咗令大家更清楚件事嘅來龍去脈,我決定係度公開D對話記錄,等大家以後小心啲。

一開始,佢搵我,原本我部車係標180K,我都直接問佢心目中出幾多,佢話 160K。

PS: 原圖無打格

第一次睇完部車,佢壓我價,話要140K,比原本少咗20K,理由係好多地方佢要再翻執。
我開心見誠問佢 150K 得唔得,佢都係話最多先140K。

考慮完後,我應承咗佢140K,跟住佢幾日唔係香港,我話等佢返嚟就交收。
跟住佢話要嚟睇多次車,仲叫我要先洗乾淨同執好內籠,仲已經約埋星期一幾點去運輸署咁。
photo_2020-01-18_12-10-07 (2).jpg

到星期日佢睇完部車之後,試好埋部車,隔咗一個鐘,就突然反口話唔要。
其實一日未交收,一日都可以反口,呢個我明白。但係,最嬲嘅係,唔要部車就算,求其搵個理由就得,唔好突然變咗汽車專家咁,嫌三嫌四,踩到我部車一文不值。最後我再反問佢,既然外表都唔鍾意,點解仲要上我部車試。佢個回答令到我火上加油,"睇車當然希望試一圈啦",佢個意思即係,一場嚟到,唔買都要試渣下囉。
photo_2020-01-18_12-10-07 (3).jpg

老實講,成個過程我態度已經好好,新年流流我都唔想祝福人地。
我只好將D對話公諸於世,分享下比大家。

回覆  wewetwet

唔係買家驚, 係車主(賣家)驚.
買家撞完部超跑, 之後閃走左, 個車主(賣家)咪喊出黎?

唔怕 ...
victor_pc 發表於 2020-1-18 11:44

咁唔好賣囉咁驚人渣你部車,想人地試都唔試買你部車有無咁大想頭啊?ipmc、hkmi都會上你部車試啦,係咪都唔比人試呢?

回覆 65# wewetwet

賣車未試過畀人揸, 又賣得出~

ipmc、hkmi 係公司, 有咩問題佢地會賠~
攞驗車公司同私人比? 唔係掛

其實唔駛拗, 買賣雙方自己可以互set規舉, 唔啱就搵第二個~

小弟只係分享下自己/朋友/親屬嘅買賣汽車經驗~

回覆 65# wewetwet

買新車都有得試,何況二手車呢?你估試車又好好,都好煩,要去到你度,老實講,係想買先試,我遇過一個買家,帶成班人來睇車,真睇就算,唔知做乜,跟住我話你試唔試車,個買家話唔試,我仲覺得冇心買車。通常試完,大家就傾價錢,Ok即落訂,再約人驗車。

賣車未試過畀人揸, 又賣得出~

ipmc、hkmi 係公司, 有咩問題佢地會賠~
攞驗車公司同私人 ...
victor_pc 發表於 2020-1-18 16:37

岩啊,其實試車前傾好責任問題咪ok囉
買得車當然想試過初步信心先會搵人再驗

買新車都有得試,何況二手車呢?你估試車又好好,都好煩,要去到你度,老實講,係想 ...
kkfon 發表於 2020-1-18 16:39

岩啊,我幾次買車都係試完傾好價錢即場約驗車,驗過無特別就即pay等轉名交收,當然樓主係比較唔好彩遇到d低質買家啦,有咩理由試完仲要傾好價錢都唔要咁hi呢

回復 65 #wewetwet

咁你咪唔好買囉, 去買第二月架/新車囉。, 一買一賣, 你情我願。

買賣雙方各有考慮, 我覺得事先講明, 以免誤會即可。

via HKEPC Reader for Android