又或者咁講, 某車場先落訂後驗車既做法, 係驗車&車行會包返半年保養比買家
你做到呢點唔潛水既, 睇岩之後兩 ...
stevechau 發表於 2020-1-22 10:00

你都幾好心機打咁多字, 都係嗰句啦你有你用番你嗰套買賣車方法,我有我嗰套冇所謂既,
希望你第日賣車唔好遇到比人試車嗰陣,人地撞爛曬你部車,之後拍拍屁股就走左去唔認數啦,
到時報警都冇用,要民事索償要攪一大餐,仲要唔知幾時追得番

又或者有6,7個人叫你去老遠佢地自己車房上架睇睇先,之後睇完又唔買,
不過可能你時間多鐘意遊車河既,你鐘意啦

回覆 108# stevechau

車埸會俾你行一圈!唔係馬?

就正如樓主嘅個案,有落訂同冇落訂,個結局肯定會唔一樣。
嚴格來講,私人買賣,唔能夠視為一般消費者,就正如消費者委員會唔會受理一樣。如果想穩陣啲,可以搵車房幫你去睇,又或者好多車會都會做,如 AA會 就直情一條龍,師傅睇過OK 先俾訂去上架去行街。樣樣都想慳到盡,想通贏,就要自己做足功課。
私人買賣就有私人買賣嘅局限,亦有私人買賣嘅好處,如果自問真係需要有全套保障同服務,都係建議去陳列室,陳列室始終有佢嘅價值。

心感同情,祝師兄遇到好買家!

你都幾好心機打咁多字, 都係嗰句啦你有你用番你嗰套買賣車方法,我有我嗰套冇所謂既,
希望你第日賣車 ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-22 10:45

我習慣打字快, 基本上我講幾快我隻手就打到幾快XDDD
係囉, 用邊套無所謂既, 最緊要遷就自己舒服方便, 越少比方便人, 自己就越遲得到想要既結果~
正如我願意為左自己要試一試車要選擇遲D先買到心水車一樣
閣下唔比試既咪可能冒住遲少少賣得出既時間之嘛~

去到老遠車房驗車就唔會GA啦, 上門驗車就無問題
地點呢樣野做買家既就真係要就一就賣家的~

回覆  stevechau

車埸會俾你行一圈!唔係馬?
TimCook 發表於 2020-1-22 13:19

你估唔到呢~ 仲要唔止一次TIM~
所以完全諗唔明點解唔比試車, 唔落訂唔比試既客觀理性理由唔算好充分囉
車場車唔落訂都有得輕輕試我印象至少試過兩次
一次係某車行自己租晒成層停車場擺車果隻, 我FD陪我去睇架7人車, 問負責人有無得試都係話無落訂唔得
我再講我揸開細車, 咁大架7人車我真係唔知揸唔揸到, 我講明唔係要求出街試唔係想踩大油轟佢, 淨係希望SALES先生坐我隔離, 我試試係車場入面揸兩個圈知架車既大細、有無一D基本既雜聲、試下泊個L位睇下會唔會搞唔掂......結果得左~
另一次我估佢係車行SALES私放, 講明架車無牌費, 去之前已經溝通過話揸唔到出去驗但點都想試一試車, 睇下有無得安排~ 對方可能見我果陣無車都自己搭車去鄉郊爛地睇車, 結果無揸出大路, 但比我係塊爛地度行兩個圈試下底擔有無雜聲異音, 試完我就話我搵人過黎驗, 第二日驗完再過一日就過戶, 人地一疊現金咁就到手~

可能小弟個樣天生斯文有禮, 睇車又山長水遠都肯去睇, 同車主/負責人傾果陣尚算有D禮貌令人覺得我唔係會亂黎果種人, 所以算係比到誠意人地FEEL到, 有信心比我試車掛~ 同埋我唔會逼對方比我試, 我問完有無得試都會補句, 無得試唔緊要, NO HARD FEELING, 但我就真係要再考慮囉~

就正如樓主嘅個案,有落訂同冇落訂,個結局肯定會唔一樣。
嚴格來講,私人買賣,唔能夠視為一般消費者,就 ...
TimCook 發表於 2020-1-22 13:47

呢個講法好同意, 其實換個角度講, 比到個信心買家, 驗左車OK之後先再落訂試, 都唔係唔得~
但比較緊要既係果條退路相應地都要留返闊D比買家JE~
即係賣樓咁, 無得睇樓都照落細訂既買家唔係無, 但唔係主流囉~
試車就好似買二手樓落細訂之前, 想上門睇一睇樓甚至某D位度一度比劃一下咁之嘛~
因為有好多時睇相/齋睇殼有好多好似細微既野係唔會知, 但呢D細微野係會影響決定甚至使用~
唔係唔明白賣野係無一套準則, 所以唔會強求, 但雙方能夠配合到的話, 我會揀呢D賣家既貨睇先囉~
正如早兩年開始已經興起先驗車後落訂, 甚至好似有印證某D車行肯咁做TIM~

我習慣打字快, 基本上我講幾快我隻手就打到幾快XDDD
係囉, 用邊套無所謂既, 最緊要遷就自己舒服方便, 越 ...
stevechau 發表於 2020-1-23 09:28

其實所有野都係你賣部車既價錢同質素決定有幾快賣出,
我比人平1萬幾千已經好多人唔會介意跟我嗰套行
我就一定寧願賣平少少都唔會冒險比人落訂前試車.

我比人平1萬幾千已經好多人唔會介意跟我嗰套行:smok ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-23 16:33

冇錯, 唔係做消費者就一定話曬事!!! 您唔買都有其他人買, 唔好想到自己好大咁!

我比人平1萬幾千已經好多人唔會介意跟我嗰套行:smok ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-23 16:33

係囉, 平多些少總會有人肯落疊既~
我賣果陣都可能會咁, 但我買果陣有得試就唔會介意比多D
既然賣家都肯冒風險, 相信我呢個買家比我試, 我都要有返相應既回應比人先合禮~
錢係好低層次既野黎, 可能你唔比我試平返一萬幾千比我, 但轉過頭就係因為無得試搞到我要使多幾萬蚊去整都唔奇~
又好可能因為有得試, 我短期內好似無慳到果幾千一萬, 但到頭來我試得出一D問題而令我唔使洗多幾萬呢