貨物有問題 > 賣家問題,有權拒絕交收
感覺有問題 > 買家問題,咁點解要賣家負責任
賣家點解要理你感覺問題 ...
ttsssp 發表於 2020-1-17 15:38

咩邏輯?負咩責任?你做賣家我唔買你咪最多蝕時間同油錢
買得車都唔係小數目,點解唔岩feel我仲要買?
唔岩心水講得難聽d我使x理你感受

回覆  wewetwet

撞到部超跑係咪都你自己上身? 唔駛claim車主個保險?

PS. 不嬲買/賣二手車, 都唔會自己試 ...
victor_pc 發表於 2020-1-18 00:20

連試車都驚撞咁無信心學咩人渣車

唔係買家驚, 係車主(賣家)驚.
買家撞完部超跑, 之後閃走左, 個車主(賣家)咪喊出黎?

唔怕 ...
victor_pc 發表於 2020-1-18 11:44

咁唔好賣囉咁驚人渣你部車,想人地試都唔試買你部車有無咁大想頭啊?ipmc、hkmi都會上你部車試啦,係咪都唔比人試呢?

賣車未試過畀人揸, 又賣得出~

ipmc、hkmi 係公司, 有咩問題佢地會賠~
攞驗車公司同私人 ...
victor_pc 發表於 2020-1-18 16:37

岩啊,其實試車前傾好責任問題咪ok囉
買得車當然想試過初步信心先會搵人再驗

買新車都有得試,何況二手車呢?你估試車又好好,都好煩,要去到你度,老實講,係想 ...
kkfon 發表於 2020-1-18 16:39

岩啊,我幾次買車都係試完傾好價錢即場約驗車,驗過無特別就即pay等轉名交收,當然樓主係比較唔好彩遇到d低質買家啦,有咩理由試完仲要傾好價錢都唔要咁hi呢

咁CHING可否分享下如果你係買家, 我係賣家, 點樣傾條件?

1. 撞左我部車點搞? 你買左佢,  ...
victor_pc 發表於 2020-1-18 20:02

假如我係買家遇到你呢D咁多問題既賣家,我會答:
你咁x麻煩我搵第二個睇算

緊係要落左訂,先比你搵hkmi驗啦,到時你試飽佢又好,hkmi試又好囉!
你真係識唔識嫁? ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-20 23:15

你唔好痴線啦,你買過車未架?落左訂先比上架?
利申:買過4次車全部上左架無特別先落訂

我自己賣咁多次車,都係要比左訂先可以比買家試渣/車房試渣/上架,
未比訂前,我渣你坐,你自己感覺有冇問題, ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-20 23:01

落左訂先比上架,驗到有野例如:燒爭口、避震機有問題,某D地方漏油你會唔會退訂比人先?好多古惑賣家都唔會囉

完全正確呀!!見到未 @stevechau @wewetwet ?

只係你地好彩撞正d肯冒險嘅賣家比試咋。 ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-21 17:31

你睇唔睇到人地講緊車行啊,車行啊!

我買幾次2手車都落訂先比hkmi驗,不過我會寫明驗到有大撞水浸要全數退訂!

你唔落訂搵hkmi, 比千幾蚊搵hkm ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-21 17:29

咁咪最多蝕千幾囉,但咁玩野一定會唱衰你,值唔值得就自己諗
落左訂先驗,驗到多野要執條數咪仲蝕
你當然可以堅持要人落訂,不過我幾次既經驗都係初步試過車->傾好價錢->上架無特別就簽臨時買賣合約->落訂等轉名再入尾數