其實我習慣左 香港人既右邊

簡單d 講 我見到綠燈就行 轉左 直行 轉右 都得 條線可以就得。

但好多右邊駕 ...
jazz2014 發表於 2020-1-17 07:48

左軚都係咁,要讓人,車綠燈行人都綠燈,加拿大部份省份就係咁

via HKEPC Reader for Android

香港係跟英式, 支燈叫你行就行停就停, 睇燈號做人
令一種(好似叫美式), 就係上面講嗰啲

人同車一起行 ,明明轉緊灣啦 點解都set到人又行車又行,本人覺得有危險,

可能同交通繁忙情度有關....

繁忙地區燈都要多D

老老實實,同一架車左太同右太,我自己揸左軚車會快過右軚車(同一個彎起碼可以快20km), 棍波更加就手。總 ...
joe3288 發表於 2020-1-17 02:52

棍波x2,雖然平時揸開棍仔用左手入波,但去到歐洲租棍波車,適應後用右手入波覺得仍然會比左手快少少

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

基本上同英國有關的國家才會是右軚,除了日本,瑞典70年代曾經由右改左

所以香港唔好改呀 人行車又行.....
現在咁樣幾好(D人紅燈行就唔好講講啦) 起碼現在大街都會有人睇燈....

香港如果用左軚, 買車就可以多好多選擇

所以香港唔好改呀 人行車又行.....
現在咁樣幾好(D人紅燈行就唔好講講啦) 起碼現在大街都會有人睇燈.... ...
jazz2014 發表於 2020-1-19 09:45

香港都有人行車行,唔止一度。我舉個例子,係灣仔駱克道

棍波x2,雖然平時揸開棍仔用左手入波,但去到歐洲租棍波車,適應後用右手入波覺得仍然會比左手快少少

vi ...
ununfoot 發表於 2020-1-18 08:36 AM

x3 我仲已為錯覺 原來都有同路人
唔知點解 左手揸軚 又右手入波順手啲
就算右軚都係左手揸軑  又手rest 係門panel

香港都有人行車行,唔止一度。我舉個例子,係灣仔駱克道

via HKEPC Reader for Android ...
天宮葉月 發表於 2020-1-23 07:37

我加多個, 西環!! 人行, 車行, 貨行, 燈係冇用, 人唔衝, 車都衝