某程度上,可能外國行高速既路,係靚過香港
所以開150。。60 都同香港開110。。20 差唔多感覺

歐洲都係得德國autobahn無限速
poopies 發表於 2020-1-17 01:08

德國唔係話都要限咩?

德國唔係話都要限咩?
mcdull 發表於 2020-1-23 15:14

Autobahn部份路段無上限, 只有建議速度限制(Richtgeschwindigkeit 無記錯係130 kph)
超過建議速度唔犯法, 但出事的話刑罰會加重。

我記得幾年前話要標尾會去飛一轉.

我記得幾年前話要標尾會去飛一轉.
mcdull 發表於 2020-1-23 18:35

早幾年警方個時有份報告話40%交通意外都係因為車輛以不合適的速度行駛導政。再加上德國Autobahn無限速吸引外國遊客過黎見識, d 外國人一揸到上Autobahn無限速路段就地版油狗衝。德國一直有聲音要Autobahn限速, 但目前無限速路段依然存在。

不過唔限速還唔限速, 係單向雙線Autobahn就算行快線都依然會比爬緊頭的大車頂住

某程度上,可能外國行高速既路,係靚過香港
所以開150。。60 都同香港開110。。20 差唔多感覺 ...
mycrack 發表於 2020-1-23 02:16 PM

呢個真係外國住個排highway 120 個個都150 160
freeway 行70 個個都90 100
條路靚

via HKEPC Reader for Android

香港如果用左軚, 買車就可以多好多選擇
victor_pc 發表於 2020-1-19 15:57

咁又不一定
香港係右先咁多JDM

回覆 27# rx78_nt-1

如果入水貨, 香港無入口管制.
可以入到好多牌子嘅車