好奇問如果唔得 咁多人al佛頭轆落AP 尾轆改孖葉?

via HKEPC Reader for Android

日本車迫力唔好力就見人見智 之前部爛鬼屍域abs都無都被我可以踩到lock呔 要人肉abs腳

你買二手可能幾日就死火玩完可能係六神合體, 如何計?

好奇問如果唔得 咁多人al佛頭轆落AP 尾轆改孖葉?

lyh1993 發表於 2020-1-21 08:14

Alphard 本身套迫力就因為要舒適性所以俾細左,豐田車系中反而凌治SUV 有原廠4533 孖遮,但更重車身的佛仲係頭單遮。
自己由原裝大單遮,真係試過full load 坐爆人之下大雨落斜腳軟,即再換VRM 開坑孖遮,再換露筍頭四,但因尾單遮唔夠力會“中”頭,再換尾凌治孖遮,再換全套露筍頭四尾二先真係覺得夠。所以迫力係佛必改,而且一改就起碼四,五萬。換得迫力唔夠塞又要換胎鈴

窮鬼買車....

窮鬼都可以買車,咁連車都買唔起,養唔起既係乜鬼?

z350可能係

1.5L以前用過fd的note定tinda
一個字,垃圾
madebyp90 發表於 2020-1-20 18:44

個人揸過同揸緊嘅日產車
有B14 sunny同埋Z51 murano

前者個迫力踩落同貨車差唔多但連ABS都未有
試過落毛毛雨前面突然停哂套呔又雞差啲隊埋去

而家揸緊屋企架後者
就試過重煞或者衝減速壆後個迫力竟然無哂咁滯
終於捱到上年尾recall換咗DOT4同洗ABS泵先恢復正常

多謝欣賞... 自HIGH SPREADSHEET
0kcal 發表於 2020-1-20 12:31

謝謝分享

就咁睇每月相差也大約$1千, 那喜歡那架就那架.
1年只是萬幾蚊, 何需計咁辛苦... (意外/2手車大整幾次可能都要萬幾蚊)

要預多幾萬周轉應急是必須的!!
買2手車也要留D$執執 及 換一換5油3水.

謝謝分享

就咁睇每月相差也大約$1千, 那喜歡那架就那架.
1年只是萬幾蚊, 何需計咁辛苦... (意外/2 ...
nganshiu 發表於 2020-1-22 00:16

早二十年,唔養車,張所有$化做買樓
今日已經賺400萬以上

條form而家都用得着
一年洗少10萬,十年就一百萬

早二十年,唔養車,張所有$化做買樓
今日已經賺400萬以上

條form而家都用得着
一年洗少10萬,十年 ...
madebyp90 發表於 2020-1-22 00:30

廿年前 月月拎一皮野出黎 應該都富貴人啦

新車如果買m3/m6
二手弱過雙田

this is hk
madebyp90 發表於 2020-1-19 14:51

M3應該無左比較對象, 好難講~
M6最新近呢代, 我留意左一年, 其實個價仲企過豐田CAMRY
所以萬記2手一定唔夠豐田黎呢個講法, 其實已經打破左好多年~