點解會覺得全保會Claim得足?車有折舊,比人撞都要跌錢
雖然自己都有買全保。但如非必要,都唔會搞自己 ...
mycrack 發表於 2020-1-23 14:12

有些人覺比較自我中心, 唔會中肯

我買全保, 都唔會亂CLAIM, 扣NCB加墊底費

樓主架車唔抵買全保

一年內萬一出事...

以下服務值幾錢?
1. 自己唔小心炒到TOTAL.... 無車 VS 保險賠舊車價...
2. 自己唔小心炒到整車....  全部錢自己出 VS 保險批整車金額...
3. 人地炒你... 炒到TOTAL.... 無車 + 自己追佢賠償(1~2年) VS 保險賠舊車價...
4.人地炒你.... 炒到要整... 全部錢自己出 +  自己追佢賠償(1~2年) VS 保險批整車金額...

想知到下....

一年內萬一出事...

以下服務值幾錢?
1. 自己唔小心炒到TOTAL.... 無車 VS 保險賠舊車價...
1. 自己唔小心 ...
0kcal 發表於 2020-1-23 17:54

唔值係morning上面洗多三千

1,2無得講

3,4好聽就自己保險追
自己咪又要追番自己保險跟呢樣個樣又要等court case result再攪
錢咪又係等上面嘢完左先批
冇一年都8個月

其實同自己追對家保險冇乜分別
都係電話寄下信同等

via HKEPC Reader for Android

1,2無得講

3,4好聽就自己保險追
自己咪又要追番自己保險跟呢樣個樣又要等 ...
Athlon神64 發表於 2020-1-24 07:33

如果無左時間價值 (我以為全保會爽手D)
原來只係CLAIM 人地 (人->保險公司)   同CLAIM 自己 (直接保險公司) 既分別.... 一樣要晒精神去CLAIM....

(CASE 1, 2, 對借錢買車既人黎講都叫D 保障?)

1,2無得講

3,4好聽就自己保險追
自己咪又要追番自己保險跟呢樣個樣又要等 ...
Athlon神64 發表於 2020-1-24 07:33

3,4 唔洗等court的,直接claim,保險公司先陪

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

3,4 唔洗等court的,直接claim,保險公司先陪

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
pgts1230 發表於 2020-1-24 09:09

咪痴線啦

一日未定案一定係對家錯咩

就算您係咁諗
保險公司都唔會咁諗

咁未定案保險賠條毛比您

via HKEPC Reader for Android

咪痴線啦

一日未定案一定係對家錯咩

就算您係咁諗
保險公司都唔會咁諗

咁未定案保險賠條毛比您

via H ...
Athlon神64 發表於 2020-1-24 09:16

咁可能係我好彩,claim的時候係陪左先   

1/10 價錢,我唔會買

唔該各位師兄分析

最後小弟只買第三者責任保,謝謝。

唔該各位師兄分析

最後小弟只買第三者責任保,謝謝。
NOC 發表於 2020-2-16 18:10

如此條件,我也是只買三保。

慳左兩千五買場四十倍倍波胆博一博,隨時車價都有埋