[零件配件] 舊車換LED頭燈

想問咁多位師兄姐,舊車原本用緊烏絲/氣膽(非LED), 見頭燈罩熱到開始起泡, 想換做LED頭燈
但見好似話原本唔係LED要換做LED到年檢時會過唔到, 一係就要申報等批
想問問有冇師兄姐有經驗改過頭燈

驗車前換番舊燈就得

via HKEPC Reader for Android

Led 胆底座內置電子零件,超熱,唔安全,唔建議更換換,你就咁胆换胆其實唔會比現有買到烏絲超光膽光,只係色溫有分別!
原廠啲led係成組led controller,燈罩反射杯配合埋散熱先至有咁嘅效果!

驗車前換番舊燈就得+1

左邊:OSRAM Night Breaker Laser (Next Generation)
右邊:4000lm LED
明顯白光比較闊
led NB.jpg

有風扇和canbus error free
led bulb.jpg

下圖:OSRAM温度74.8度(晩上行車超過30mins)
temp bulb.jpg

下圖:LED温度51度(晩上行車超過30mins)
temp led.jpg

最好你架車有得控制頭燈上下角度

先問你,你頭燈喺projector定reflector?
Projector如果你換LED一般沒有問題,我LED換咗三年,驗車無問題。如果喺reflector版,就小心太光

第二,如果你頭燈罩熱到開始起泡,請你留意下喺唔喺有野燒咗?一般或烏絲燈唔正常火數唔會燒?

第三我諗你都喺上淘寶睇,記得唔好買兩面LED,要買四面LED(會貴幾倍),因為兩面LED會暗同烏絲80-100watt差唔多。同埋K數太高落雨好難睇,5000-5500最實際

第四Led 胆底座超熱, 但位置唔喺放喺燈內,設計無問題,一般已帶風煽散熱

鎢絲燈換LED一定犯例,驗車偷雞過到係好彩。不過,萬一出事就有藉口比保險公司走數,樓主自己計吓博唔博得過啦!

食飽無野做

都係果句

374A剩係寫電燈泡

Led 光比較白睇落去無xenon 清楚,
實際上覺得暗好多

via Android

Led 光比較白睇落去無xenon 清楚,
實際上覺得暗好多

via Android
AAA1 發表於 2020-6-6 08:37

睇你用乜K數膽啦
原廠 Xenon 4300k
LED 3400k - 6500k
我用5500K LED,同我部Alphard 30系光度一樣

鎢絲燈換LED一定犯例,驗車偷雞過到係好彩。不過,萬一出事就有藉口比保險公司走數,樓主自己計吓博唔博得 ...
ckshum 發表於 2020-6-5 21:22

依家無咗粒螺絲都鈎你車啦,要唔好彩點都食到你