水晶鍍膜美容 查詢

請問大家有冇用過呢啲服務?港島區邊度 有得做?
同埋大概價錢要幾多錢?
本人私家車係千五cc honda Freed
新界區都唔緊要,當遊下車河。

啱啱喺youtube睇到 軍規級 石墨烯鍍膜 唔知有冇水人 但係睇下佢講嗰個流程 同埋鍍膜後一般清潔保養 有時間睇下
https://www.youtube.com/watch?v=0MyEUZlWcao
另外 呢度啲師兄通常去淘寶 買返嚟自己diy

鍍膜一般要拋光打臘後先鍍膜,所以最快都4-5個鐘,唔好吹啲師傅快啲,會偷功減料。最好近你住所或朋友屋企可以打躉。如果你架喺舊車,不如揾上門好過,2000-2500有交易 (FB seach car.something, mikim等)

平價鍍膜其實無乜用, 拋光仲傷新車漆, 舊車先好拋光, 純粹心理好過些
做完光度提升5-10%左右, 肉眼睇唔出
反而定期3個月做打臘洗車就已經夠哂, 最平$200都有交易

要做真鍍膜鍍晶, 起碼要交低架車3日以上, 幾個步驟做幾層, 要入無塵間風乾過夜, 仲要用心幫你做唔偷工減料, 最平都要$5000+, 仲要無保證
做完真係有用, 有層硬鍍晶係架車上面, 平時用水洗就係靚, 亦真係KEEP到幾年, 成本主要係手工費, 同你做幾日仲要搵地方放車, 材料成本都係1千左右

$200定期打臘洗車係最好既
$3000樓下既鍍膜, 只會有心理作用, 實際作用不高
$5000以上做幾日既鍍膜, 會KEEP到幾年, 用水洗都夠, 舊車做黎都多餘, 留錢換車好過
$10000以上PPF上膠, 手工好多都一般, 保護性最高, 但幾年後一樣殘, 又甩又要拆, 轉色玩色就可以, 性價比唔高
自己買淘寶幾百蚊鍍晶聽講都唔錯, 夠平效果唔差, 不過要自己學DIY, 自己花心機, 鍍膜都係一門技術

各有喜好, $200定期打臘洗車係最好, 因為你點都要去洗車, 順便打臘
其實打臘同鍍膜差唔多, 不過係一層短期膜, 又平效果又好, 性價比最高
鍍膜後再打臘都可以
$2000蚊鍍膜買個心理滿足感都值既, 覺得自己做左鍍膜, 開車開得開心都係價值

平價鍍膜其實無乜用, 拋光仲傷新車漆, 舊車先好拋光, 純粹心理好過些
做完光度提升5-10%左右, 肉眼睇唔出
...
gn01119056 發表於 2020-6-8 10:14
同意ching所講要做鍍膜要搵5K以上擺低幾日先好諗
但$200定期打臘洗車係最好既就非常有保留
傳統棕櫚蠟只係遮醜, 冇保護性, 正如#2樓條片入面所講越打越衰
鍍膜一般係石英成份, 即係多左層玻璃, 有一定既防花同防UV能力, 蠟完全冇得比

利申: 自己美國訂料返黎DIY

同意ching所講要做鍍膜要搵5K以上擺低幾日先好諗
但$200定期打臘洗車係最好既就非常有保留
傳統棕櫚蠟只係 ...
Hidekii 發表於 2020-6-8 11:14

保護性好多無9h, 9h只係測玻璃硬度呃人的,你試下行高速有石仔彈落去,你10h一樣無用,要ppf先防到高速石仔
打臘效果唔係最好,係性價比最好
你每三個月做$2000鍍膜都會好過打臘既,你有錢的話
DIY時間成本,都係比人搞好

有間野開 $12.8K 做全車轉色包膜
心思思想去搞水泥灰, 不過又無咩報告

thanks all!

有間野開 $12.8K 做全車轉色包膜
心思思想去搞水泥灰, 不過又無咩報告
ridickidonky 發表於 2020-6-8 11:27

好多時比錢買難受,你去現場睇睇佢實物手工先
有幾間專做野手工係好,價錢都要上二萬
有些貴都手工差
同埋幾年就會殘,要比錢搵日再搞
材料差的話仲會傷漆
有錢人玩意,貪平就咪搞了
水泥灰係好靚仔
貼得好係好正,貼得差比錢買難受

保護性好多無9h, 9h只係測玻璃硬度呃人的,你試下行高速有石仔彈落去,你10h一樣無用,要ppf先防到高速石 ...
gn01119056 發表於 2020-6-8 11:24

所以我只會買靚料, 淘? 不了
多數車身花痕/啞色都係黎自平日洗車做成, 靚鍍膜就可以頂一頂
幾多H從來都唔信, 石仔亦冇可能擋到

蠟同鍍膜各有各好, 蠟易用, 洗完車就上得, 效果亦呃到下人
鍍膜施工要求高好多, 嚇到好多人