而家啲人真係衰到冇人有

係28見到有人放套鈴咪打去傾,佢本身係28開價3k 咁我就還2.5k 最後2.7k deal. 都已經講緊約幾時邊度交收, 點知還左一陣就同我講 3k放左比第二個,正hihi.

via HKEPC Reader for Android

咁你講價麻
同埋又未約出黎, 都唔係好過份姐
如果佢開3000你唔講價買, 點知佢放左比另一個就PK D

又未落訂, 無簽約, 你又講價, 經常發生價高者得
口頭約定都有法律效力, 你可以告佢既, 都有勝算(講笑咁講)
好多時落左訂, 有更高價者, 都會賣左比第二個, 比返訂你, 你都無計
搶手既野, 手快有手慢無
佢又唔係你朋友, 又唔係大公司, 多三舊水又快搞掂, 雖然無誠信但都能理解

即係你賣樓, 有第二位買家更高價買, 多幾十萬, 前一位傾好左但又講價, 未簽約未落訂, 你都會賣比前者, 人之常情

如果見到搶手野,  我直情會原價再加錢搶, 賣家睇到咁到PM, 見到有一個更高價又快手, 多數會比左佢先, 而唔係比第一個PM既人

最PK 係28約左睇車, 最後去到之後, 俾人放飛機呀...
約埋朋友一齊, 搞到大家幾無奈
呢D先HIHI

即時同你講已經算好有良心, 你出到黎先同你講個D先叫PK

冇問題WOR, 如果你accept 左$3K先, 佢高過$3K放比第二個就可能就有少少問題, 就算係都好, 你又冇比訂

係28見到有人放套鈴咪打去傾,佢本身係28開價3k 咁我就還2.5k 最後2.7k deal. 都已經講緊約幾時邊度交收, 點 ...
garylor 發表於 2020-6-10 19:13

壓價還價就係無所謂係有道理,人地照原先開既價無提高價賣比其他人就有問題?點解依家既香港人會變成咁?

壓價還價就係無所謂係有道理,人地照原先開既價無提高價賣比其他人就有問題?點解依家既香港人會變成咁? ...
aleck_choi 發表於 11/6/2020 10:07

如果佢一開始企硬話3k冇價講咁我唔會有問題.
個問題係佢同我傾好左個價我追問佢幾時交收既時候佢講左一句"師兄,有人開3000喎"咁即係想我再提高個價啦,就算我一開始出3k佢都會同我講有人出3.5k一路咁上.

via HKEPC Reader for Android

28買嘢好少唔講價,可能發生嘅情況係:
再有人想講㗎買,賣家同佢講已經有人出到2700,新買家就唯有照價3000成交

最PK 係28約左睇車, 最後去到之後, 俾人放飛機呀...
約埋朋友一齊, 搞到大家幾無奈
呢D先HIHI ...
CDman 發表於 2020-6-11 09:46

買賣車成日都發生, 我比人睇車, 人地遲成兩個鍾都有
所以SALES AGENT仲有得做, 就係因為買賣都好煩