考棍VAN pass 左,請問......

考棍van pass 左,有以下問題:

1. 棍van 牌除左可以渣自動波/手波輕型貨車,自動波/手波私家車,仲有無其他車可以渣?

2. 阿sir 話七個工作天之後去運輸署攪暫淮駕駛執照,請問呢個執照和P 牌有無關係? 例如我已經拎左個牌,但無渣車,又者朋友成日借架車比我渣,我不是登記車主,咁個P 牌係點計?

3. 自動波會唔會好難操控? 有時搭的士,見個司機比好多油,但架車好似唔識加速度咁,同埋如果我hold 住個油門,咁架車會越行越快? 定係會好似棍van 咁定速行走? 同埋自動波車唔駛入波,感覺上好似好易踏錯油門,好危險咁

1. 可以渣5.5噸以下既貨車
2. 暫淮駕駛執照=P牌 唔理你渣唔渣車 P牌都係一年
3. 渣GTR你死左啦

3. 自動波好操控
   如果hold 住個油門 --> 定速行走
   自動波 :
   N波 + 油門 --> No acceleration
   P波 + 油門 --> goGoGO !

買來粗用
laueye 發表於 2020-6-22 20:26

當揸到15年 平均 一年車價萬零蚊 的確係抵

讀完問題3後,建議樓主都係搵個師父補鐘"自動波"先。

3. 自動波好操控
   如果hold 住個油門 --> 定速行走
   自動波 :
   N波 + 油門 --> No acceleration
   ...
七彩小生 發表於 2020-6-22 20:34

師兄玩嘢咩

我養過車12 年,現在冇養車10 年了!留返有$ 人玩。;)

師兄玩嘢咩
fkjohnny 發表於 2020-6-22 23:30

我覺得香港地,冇月入7 萬以上,最好都唔好揸,個人意見,因為周邊洗費太多。

詳細d

2仔 最多可揸到5.5 即係你街見到藍色個隻(多數藍色)

一換暫準駕駛執照 係p仔 可以等一年先揸車 咁就唔洗掛p

自動波好易 2分鐘學識。

油耗問題算啦 揸車唔會計 ,除非你唔用