[私家車] 車冷氣壞左需要維修

昨日開車(Golf,9年車)冷氣時候發現出風口既風係熱既,就算開左好耐都係暖風。所以今日攞去相熟車房檢查,暫時報告話車既冷氣泵壞左,要換同埋順便補雪種。

大家有無類似經歷,收費大約幾錢到?

八千一萬唔知得唔得

有D 換二手泵會平D

夏天先黎壞冷氣,真係煩死

八千一萬唔知得唔得

有D 換二手泵會平D
mo9394 發表於 2020-6-27 18:29

八千一萬唔知得唔得

有D 換二手泵會平D
mo9394 發表於 2020-6-27 18:29

冬天亦開冷氣,但一定夏天壞
泵好平,但人工貴。現時車房係計每日要搵幾銀而相應去劏,預一兩千做人工。

昨日開車(Golf,9年車)冷氣時候發現出風口既風係熱既,就算開左好耐都係暖風。所以今日攞去相熟車房檢查 ...
Terrylee 發表於 27/6/2020 18:12

咁啱我又係差唔多情況,不過唔係經常發生,所以諗住下次做service先一次過搞   

via HKEPC Reader for Android

冬天亦開冷氣,但一定夏天壞
泵好平,但人工貴。現時車房係計每日要搵幾銀而相應去劏,預一兩千 ...
kj1708 發表於 2020-6-27 20:00

呢個真,我年頭搵間車房做保養(保養之前冷氣無問題,夠凍),之後一直無用過個冷氣,直到最近就發現冷氣有問題。搵返同一間車房睇,最後佢報價$4300泵加人工費。

前年整, audi q3 $5700
泵 4500
人工 1200
我估而家又貴左D

由平整到貴架麻..
洗coil到打雪種試左先啦

Golf有兩隻泵,一隻係日本做,一隻東歐做
兩隻都係可變容積

東歐做個死,有時死全隻(穿),有時死極力子
以前換隻日本野,$6500

我三年前GOLF整都係人工+雪種+泵 $3900, 2009年GOLF
間野好似叫team legend, 專整vw audi