新款不如舊款的車

你有冇覺得邊款車的新款反而不如舊款?

我先:
MAZDA3 SPEED
BMW 3 INLINE-6 NA 直6自吸
...

順便轉載share 養新車還是二手車更開心?過來人發現呢一點決定了你的養車體驗養新車還是二手車更開心?過來人發現呢一點決定了你的養車體驗

https://carsdailyhk.com/fresh-car-owner/3473

Corolla NZE141 vs NZE161

via HKEPC Reader for Android

寶馬 1 系

FR 變 FF

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

如果日本車計, 最光輝年代 1990-2000 年前後, 車款性能都高.  近年實用, 慳油之類為主, 家用車等等. 用途唔好, 靚唔靚仔就睇你追求邊一類型

其實廠有心做, 改少少線條, 變番LED 燈之類都耐看

其實我蚪理解.. 我架17年老爺車. 1300 CC 又重又4AT 玩左3年~上年年尾想換. 當然因為呢個病導致吾換住. 之後我都係慢慢攪番好架車仔就算. 有D可以買平就換平~有D係要買新就換新. 攪完之後... 架車油耗 , 提速等好似去番出廠時的數據 . 最後還SEA FOOD 痕換左3路喇叭+100W X4 車機. 現在直插IPOD 聽 WAV 檔都不知幾好聲.

最重要係每換一件野之後你會有種期待去測試及享受的樂趣.也不錯的.
我換左..
- 避震 (BC V1)
- 4支NGK 電COIL (上海NGK)
- 4支5度 火咀
- SONY MEX-XB100BT (2 手)
- JBL 3 路分音
- Nakamichi  超底音(2手)
- 尾BAR

寶馬 1 系

FR 變 FF

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
astrial 發表於 2020-7-8 09:20

咁咪剩翻個殼喺一樣

其實我蚪理解.. 我架17年老爺車. 1300 CC 又重又4AT 玩左3年~上年年尾想換. 當然因為呢個病導致吾換住. 之 ...
wueddie 發表於 2020-7-8 11:44

加補品玩車最驚喺玩一陣就冇得玩(例如某歐洲牌子壞電腦、壞波箱),日本車最抵玩就喺呢樣,長玩長有

寶馬 1 系

FR 變 FF

astrial 發表於 2020-7-8 09:20

BMW 係80年代有款 3系房車有四輪驅動 E30 325ix,但出咗無耐就停產,汽車雜誌記者訪問BMW高層問:"點解會取消生產4WD的車?" 當時高層嘅答案:"只有後輪驅動的(RWD)的汽車,先至算係BMW!"

福士GOLF 7.5代好睇過8代

我冷門d,Alfa romeo 156 vs 159