日產七人車 Lafesta ,求意見

小弟20年牌,想出部七人車假日同小朋友家人出去玩下

其餘一兩日會揸返工咁,因為公司免費泊車

車位樓下25K露天

試過Stream同Lafesta

覺得Stream個車身較長及外型太過飛仔車咁

Lafesta就有單電門及天幕,小朋友方便上落及天幕佢地應該幾開心

但日產車Lafesta好似無乜人揸及討論

請問我既選擇正確嗎?因驚日後車要維修無雙田咁大眾化零件會貴

架車05年、行左8萬左右,剛剛驗左車,可以玩一年

希望有心人比啲意見我

小弟第一次買車

唔該你

25K定2.5K

15年車行左8萬,可信性甚低⋯

第一次買車最好買大路車,同埋唔好買咁舊⋯

25K定2.5K

15年車行左8萬,可信性甚低⋯

第一次買車最好買大路車,同埋唔好買咁舊⋯ ...
pockchop 發表於 2020-8-25 02:13

都唔一定唔可信....我 5 年先行左 3 萬,因為短途多
車會都有好幾個好似我咁,成日短途

2.5K????

行左98000左右,上手係星期六日揸

搵部WISH啦 睇畢直年份
同級車可能只輸沒中排冷氣
基本冇乜車房賺到你錢

回覆 4# 火麻仁
有時唔好太介意咪數 保養先係最緊要  日本車廿幾萬咪車頭波箱都可以好精神
以前架車13萬咪行到18萬賣都未整過  引擎仲好順好爆得一D油都無漏  後來換左部車6萬咪 諗住正啦
假日車  水箱生鏽 水泵 水喉 水膽所有野要汁過  五油三水連條車胎都係8年前  搞到D銅索牙都有D磨損
但鍾意個款都照買 要洗錢汁

回覆  火麻仁
有時唔好太介意咪數 保養先係最緊要  日本車廿幾萬咪車頭波箱都可以好精神
以前架車13萬咪行 ...
love19901109 發表於 2020-8-25 03:00

新手買架15 歲既七人車...雖然車價平... 萬幾蚊... 不過其他開支肯定唔只萬幾蚊....

而家街上Mazda 5 會唔會多過 lefesta?
2008+ mazda 5 - 雙趟門, 5at, 後冷氣 (利申:2年幾前擁有過,冇嘢整)

七人車有趟門係方便好多, 就算壞咗變手趟都好

首先 驗左車唔等於可以玩到一年 ,驗車過左只係佢暫時安全係香港行駛

架車行行下訓底 爆爛野 係唔包既

建議wish 利申冇揸過 不過一定小問題。多件整又平。同埋買返d比較新小小

如十幾年車買電門真係 你諗你。

小弟20年牌,想出部七人車假日同小朋友家人出去玩下

其餘一兩日會揸返工咁,因為公司免費泊車

車位樓下25 ...
火麻仁 發表於 2020-8-25 01:28

小弟中幾年前有架...... 2005 lefesta

好: 低轉好力.... 過5000轉就吾再去...
       Slide door 好用.
       車比教方形. 內而幾實用..
       大天窗.
       個CVT 都耐用同ok 好揸

壊: 內外都吾係好靚仔.
       用油吾太低...
       車比較重....
       試過爛前subframe bushing..... 整要成個subframe放低至換到...

注: 架車最後, 比架skyline 冇剎車,直撞去我架車尾右邊. 我架車泊係路邊.
架車撞左上路邊再撞前面架車.
但係架車好硬.... 冇爆過一塊玻璃. 車箱重係完整
架SKYLINE 反而冇左半邊頭