又講保險

上次買平安全保...$20xx...
今次續...$26xx...
要出去報過價....
睇左
AXA $3xxx
FWD $26xx
立橋/AIG $25xx
kwiksure $28xx
泰加41xx
不過未買得住.... 未到期...十一月到期而家啲只係報到十月.....
Boc 33xx
大新未覆

想問幾多年車先有呢個價?
red666devil 發表於 2020-8-26 17:43

60%NCB/5+ driving experience/30-60 years old/車價110k/2014 年日系車中房

用緊立橋3保$9xx, quote 左kwiksure 全保 (Liberty) $18xx, 諗緊轉唔轉, 假日車

搭單問: 出事係搵Kwiksure ...
rockie577 發表於 2020-8-26 17:57

嘩,加埋老婆名2860...kwiksure ....咁買立橋囉

via HKEPC Reader for Android

我30ncb,2年牌3保 $22xx,乜你咁貴
野野夜孩子 發表於 2020-8-26 22:31

我全保喎 三保應該唔洗一千

立橋 係陳健波嘅
另外, 平安全保大銀幕由之前 $5000改左只包$3000, 指定用信義 ...
backspace-hk 發表於 2020-8-27 09:46

平安加咁多又限多左所以轉走,AIG 美國佬有無人用緊?
我都係睇邊個平terms差唔多就算,邊個開就唔理啦
報埋泰加....$41xx ...   試過買過三保兩年.... 平過一千... 而家好貴....

最重要既車類別及車價, 偏偏無講
aleck_choi 發表於 2020-8-27 14:18

全保車價最大影響,架車貴,新車果啲就會貴啲,車類別多唔多人偷都有影響,多唔多人撞當然有分別

我買開泰加全保,都係保嘅車價年年折舊下調,但全保保費反而加!
我全保三年嚟由二千八加到舊年三千一都費 ...
kohlerhkyt 發表於 2020-8-27 22:43

前果份保係泰加三保, 換車轉左買全保補半年價錢....再續果時見平安全保平就轉左平安.... (一路都係買三保, 我未用泰加之前係平安, 仲撞到tot 左架車, claim 人地, 自己份保無攪過, 平安都hold 左三年NCB)
而家就係諗唔係買AIG 就立橋.... 下個月先再諗, 未到期, 只買到60日內....

我個condition同你一樣, 2015 A3 1.4全保要$3K...
Hidekii 發表於 2020-8-28 09:27

我買開平果幾間唔知價... 不過事實係平果幾間都加左價...泰加/平保都加左全保價....

師兄立橋個報價包咗24小時汽車維修支援服務同自選汽車維修中心未?如果未又要加幾舊水! ...
kohlerhkyt 發表於 2020-8-28 21:42

計左....2572

今年好似加得特別勁!
泰加加到同我新車落地時個保費一樣!
kohlerhkyt 發表於 2020-8-28 21:45

好明顯... 整體舊年claim 得多...