自己洗車既師兄請入

上兩個月前買左車
因為樓下無水喉 but 有水源
我就買左呢 set 野開始自己洗, 暫時都好勤力, 1 week 1 wash.

WhatsApp Image 2020-09-07 at 3.41.29 PM.jpg

WORX WU630 洗車槍
Chemical Guys 手套同各式各樣既布
NIGRIN 吸水布
CarPro HydrO2
Meguiars hybrid ceramic wax
Meguiar's ultimate all-wheel cleaner
Meguiars endurance tire gel
3M leather and vinyl restorer
3M Glass Cleaner

自己洗左大約7-8次車, 次次洗 2 個鐘,  係辛苦 d, 不過暫時效果都算滿意
仲有 d 上癮, 想問下咁多位有咩心得, 有咩好介紹
支 CarPro 洗車水成 $175 支.... 用得幾次....係好...不過貴左 d
支Meguiars hybrid ceramic wax 我推介下, 估唔到咁易仲有得 sin 水
WhatsApp Image 2020-09-07 at 3.39.40 PM.jpg

我已經懶到 洗半粒鐘算

洗車水 用 紅威寶

買左部 18V 風機吹 水 用

我開頭都好似你~買晒工具. 但經過1年之後.... 就懶..直接去比錢DIY 洗車場.
用晒佢地提供的水槍, 洗車噴泡...吸塵機.. 之後就用美光隻 Quick Detail 噴下就算.
車身引擎室及散熱用藍威寶噴完再求其拖下就用水槍洗.
車鈴及玻璃用紅威寶溝希噴下求其拖下就用水槍洗

上兩個月前買左車
因為樓下無水喉 but 有水源
我就買左呢 set 野開始自己洗, 暫時都好勤力, 1 week 1 wash. ...
ridickidonky 發表於 2020-9-7 15:57

支美光hybrid ceramic wax 唔好落玻璃同鏡,一落散光到爆,抹左三四次先整走晒

via HKEPC Reader for Android

有人話呢支抵用,我就無用過
https://www.hktvmall.com/hktv/zh ... /S2090001_S_PN68399

師兄,不如幫一幫人遮返個車牌吖

我開頭都好似你~買晒工具. 但經過1年之後.... 就懶..直接去比錢DIY 洗車場.
用晒佢地提供的水槍, 洗車噴泡. ...
wueddie 發表於 2020-9-7 17:10

x2 ,work 支水槍出水量太少 同 不斷去羅水,一黎自已洗得唔爽二黎洗完要執好多野覺得好浪費時間

後來同你一樣,去果d 自助洗車算,如果唔係平,寧願買支水抹下車頭玻璃唔影響晚間睇野就算,我依到6蚊可以用15分鐘 水槍/吸塵機時間

到最後最後連毛巾都唔想洗,洗完比錢上高速超速跑5分鐘,門邊邊入面d 位基本都乾得7788,除左車尾箱果d 罅見到少少

回覆 7# faat

6蚊可以用15分鐘吸塵?我好想吸塵呀,請問咩情係?

回覆  faat

6蚊可以用15分鐘吸塵?我好想吸塵呀,請問咩情係?
TimCook 發表於 2020-9-7 21:24

唔好意思,講得唔清楚,我依邊唔係香港

我呢到人工洗車要40-50 ,自助洗6-15蚊 ,按比例計同香港比 ,自助同人工比差幾遠下,求其沖下水自助平靚正,不過都見人飯後時間自已慢慢洗足3個鐘,真係要好有恆心先得,我一次比一次洗得快

壓到咁平我估機器應該唔貴唔會用靚野,似係純工業低級平價設備,一開水槍會以為工廠生產線開機果種巨響果,香港200%比人投訴,水槍太近射到手會射到甩皮,吸塵機吸力我覺得太過份(吸左d野自已無辦法囉返)

初初買車我都個個星期自己洗,洗同吸塵又個幾鐘,但果時都好enjoy,但揸得幾年,依家懶到玻璃 濛哂都懶得洗