衝黃燈問題

印象中駕院教過如果起燈位前多過兩個車位,燈號突然轉黃燈,就要停車
如果少過兩個車位就要繼續行駛

我發覺好多私家車司機都會係以上咁做,但好多的士佬都唔會理,燈位前三四個車位都繼續行

如果起燈位突然轉為黃燈,而又有其他車行緊,咁會唔會好似以下個情況咁?

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E ... E%E7%9B%B8%E6%92%9E

印象中駕院教過如果起燈位前多過兩個車位,燈號突然轉黃燈,就要停車

我發 ...
ronan 發表於 2020-12-30 13:25

你留意下,每個燈位白線前有地下兩個箭咀,如果以路面限速行,見倒燈號由綠轉黃,當車過左第一個箭咀未到第二個箭咀,係有足夠時間停車,如果架車到左第二個箭咀,就停唔倒要繼續去,如果你停就好大機會出白線,如果你以快過或者慢過路面車速限制,就自己加減啦

via HKEPC Reader for Android

我發 ...
ronan 發表於 2020-12-30 13:25

E單唔關沖黃燈事
因為26果邊轉得紅黃 46果邊一定已經紅左最小1秒 (無壊的話) 所以46果果時出黎一定係沖紅

你留意下,每個燈位白線前有地下兩個箭咀,如果以路面限速行,見倒燈號由綠轉黃,當車過左第一個箭咀未到 ...
ckkong97 發表於 2020-12-30 14:37

問十個都未必有一個識

via HKEPC Reader for Android

你留意下,每個燈位白線前有地下兩個箭咀,如果以路面限速行,見倒燈號由綠轉黃,當車過左第一個箭咀未到 ...

係呀Ching, 我朋友都咁教我睇燈前嘅箭咀

係呀Ching, 我朋友都咁教我睇燈前嘅箭咀
mr_juicy 發表於 2020-12-30 18:02

仲有留意下, 50 同70 既路口燈位既箭咀距離係有分別... 70 係遠啲架...

過燈位, 特別係有行人位嗰D, 我好少渣足 50 / 70, 其實計唔到數.
數箭咀assume 你跟足車速. 慢D 都唔可以跟.

另外, 前車慢唔慢都會影響你.

有三四個車位, 理論上你俾油過過到, 但前面有部車你預唔到佢會唔會見黃燈急停, 就唔好衝, 落BRAKE 好過.

衝黃燈你預一架車左右過到就好喇, 第二架高危

呢個例子正好係, 停車場出黎, 車速未夠快去衝燈尾/衝紅燈覺得無相機, 行得唔夠快, 又遇上紅轉綠有心急的司機.

衝燈 再衝快d其實今次會無事, 最衰係衝到一半減左。

駕院的師傅教渣車時要望遠D ,一早就要發現D 燈是否已經係綠色
同埋就黎過燈位時,要用定速,所以起3 波的情況下,我會由有45km/hr 落返去30km/hr 左右,做好停車準備