車輛登記細節證明書電郵通知服務

保障車主私隱都應該登記, 免在不知情下被任何第三者調查車主身份 (特別係記協既記者)

早就應該係咁。

唔覺得你知道又可以做咩

你又無白衫人幫你手,又唔係成team律師24小時oncall

俾你知道,只會令你早多幾日發惡夢

你絕對唔係真正服務對像,除非有能力處理當中可以改變問題既方法

唔覺得你知道又可以做咩
你又無白衫人幫你手,又唔係成team律師24小時oncall
俾你知道,只會令你 ...
Dcup 發表於 2021-1-5 21:48

即係政府最好乜野都唔做, 任由所有人係你唔知既情況下去查你既個人及財產等資料都無所謂?

回覆 4# aleck_choi

算啦師兄,無謂同其他人嘈,
用政治立場去諗野的話自然會有一班人dislike 政府做的野

自己認為有用就申請,  利申: 我都申請咗, 最少無故畀人查我會去銀行改簽名先

回覆 5# warrior

對

正! 咁可以先下手為強

保障車主私隱都應該登記, 免在不知情下被任何第三者調查車主身份 (特別係記協既記者) ...
aleck_choi 發表於 2021-1-5 14:16

但係會會提供查册人資料俾我?
如果淨係通知你有人查册,咁我都唔知係邊個

但係會會提供查册人資料俾我?
如果淨係通知你有人查册,咁我都唔知係邊個 ...
recosuke 發表於 2021-1-6 12:45

由2021年1月2日起,以個人名義登記車輛的車主可於香港政府一站通網站免費訂閱「發出車輛登記細節證明書」(「證明書」)電郵通知服務。成功訂閱後,當有人或機構申請已訂閱服務的登記車主名下車輛的證明書,運輸署會透過電郵通知有關證明書申請的詳情,讓登記車主知悉有人經由證明書獲得其個人資料,預早作出防範。如有查詢,你可致電運輸署熱線 2804 2600。

其實車主資料都係私隱,應該除咗差佬/律師之外,唔俾其他人去查咪得囉
等於你要去銀行/電訊公司等地方查一個客戶資料,佢哋都唔會踩你啦,咁點解運輸署就事必要大開綠燈?