60 萬至600萬都有

始終車位吾係必需品,  買左沒人租及接手就麻煩 . 呢D都係 risk . 所以租就最好.

油塘最近入伙新樓
200-250萬

一球買個車位仲有得升      
車位俾70萬都覺得貴...我最記得我果區另一屋苑早排大業主 ...
ckkong97 發表於 2021-1-7 23:23

明白了,我見電視成日都話車位係咁升,而車位的價錢應該好多人都負擔得起,但有車位的人又唔多,但出街又好多車,原來係咁解

買完每個月仲要俾管理費架,差餉地租唔知洗唔洗

via HKEPC Reader for Android

原來沙田第一城月租$2400 咁平? 我見市區領展果d 都要$3300
雖然第一城比較遠,但買個車位放租,自己就起 ...
ronan 發表於 2021-1-7 22:23

有同事住個頭,半年前搵車位最平2k有找

依家多咗人買車,上返去2.2 - 2.5k左右

我當初都以為第一城要成3字頭先得

明白了,我見電視成日都話車位係咁升,而車位的價錢應該好多人都負擔得起,但有車位的人又唔多,但出街又 ...
ronan 發表於 2021-1-11 14:59

其實都係睇區

好似我個頭因為隔離有個大約150個位嘅公園咪錶場,啲租金一路都係橫行。30年前大約$1.2k,到依家都只係$2k-2.5k

不過應該仲有好多以前租落嘅仲係2k有找

養車最大的支出就係泊車,但之前睇電視,沙田第一城一個車位好似只係70 萬左右,但唔肯定有無聽錯
如果真係70 萬就買到個車位,咁咪可以解決哂泊車支出問題?

因為依家上車盤都講緊$500 萬,所以$70 萬就買到個車位應該好多人都負擔起,同埋層樓升值都唔只賺個車位
ronan 發表於 2021-1-7 08:44 PM

要最少140萬先可以解決哂泊車支出問題,你出街一樣要搵位泊車,除非你請司機
沙田出旺角來回30公里 1500CC約45蚊+16蚊C子山
買個車位為泊車,呢個唔會係一般打工仔既諗法.....

車位(say, 2M)自用完,平手出貨,已經賺咗 (unless u hv another better investment option forgone)

要最少140萬先可以解決哂泊車支出問題,你出街一樣要搵位泊車,除非你請司機
沙田出旺角來回30公里 1500CC約 ...
ekchk 發表於 2021-1-11 16:44

唔搬的買有著數
有打算搬就少d 麻煩

有地方唔係有錢就租到

合理價的車位唔會點跌,平手放都有著數

舊屋苑車位比較高d 可能咁易升價,但新樓,或者附近未來有新盤,多數有得升

近十幾年的樓無乜邊d 盤的車位比例合理