唔搬的買有著數
有打算搬就少d 麻煩

有地方唔係有錢就租到

合理價的車位唔會點跌,平手放都有著數

...
mo9394 發表於 2021-1-11 07:50 PM

70萬車位唔易搵,
當你住果到真係有車位賣70萬
市值租金都只係1800蚊內 如果回報率大過3%車位價都應該會升
車位只會做到4成按,6成首期要42萬
4成按 28萬 *2% = 5600蚊利息一年 = 3個月租金
28萬還10年    2萬8+5600一年      
但一個打工仔,有咁多首期咩....有都留返黎買樓,壓力測試又可以做幾多次?
又樓又車又車位.........

70萬車位唔易搵,
當你住果到真係有車位賣70萬
市值租金都只係1800蚊內 如果回報率大過3%車位價都應該會升
...
ekchk 發表於 2021-1-12 19:49

邊有 1800 蚊車位,有咁平租到就當然唔駛買喇
泊街都唔抄先會呢個價

幾十萬自用好多人唔會去按偈喇,蝕息咩. 無地方投資就拎積蓄黎買車位営投資

其實養車就係大花費,另一個post 都講緊駛萬幾兩萬,你用平均收入去計養車嗰批人唔太啱. 養得車輕鬆都講緊七八萬家庭收入以上. 一年收入約一百萬,拎70 萬投資唔應該好難

邊有 1800 蚊車位,有咁平租到就當然唔駛買喇
泊街都唔抄先會呢個價

幾十萬自用好多人唔會去按偈喇, ...
mo9394 發表於 2021-1-12 07:56 PM

70萬係收1800啦,收兩千6個位過球啦
1炮過打工仔更加無可能啦

70萬係收1800啦,收兩千6個位過球啦
1炮過打工仔更加無可能啦
ekchk 發表於 2021-1-12 20:00

依家去計已經炒高左嗰d 就當然無得計

好多停車場買賣無咁自由嗰d , 街外人無得掃好多嗰d 可能有靚價
又或者你新入伙,大業主新拆售之類,不妨留意一下

條數計唔計到要睇自己對該區有幾了解

我個車位依家應該放到租近三千,應該都唔過一百萬 (買賣限制較大)