有沒師兄有裝鋰電池 ? 代替普通水/粉電

如題, 網上好多廣告有講鋰電池 電池電曲線比較平滑 , 會一直提供十足的電量給行車洗用.
相對會車震小左 提速好左 , 仲好似馬力增加左!

吾知有裝的朋友有沒有上述所講的優點?
因為一舊閒閒地都成2K

如題, 網上好多廣告有講鋰電池 電池電曲線比較平滑 , 會一直提供十足的電量給行車洗用.
相對會車震小左:tit ...
wueddie 發表於 2021-1-11 09:56

我用VARTA AGM都要$1800,
如果鋰電真係好用我估大家都唔會差個小小。

但據聞鋰電怕熱, 要係車頭冚裡免面加強隔熱, 如果唔係 ........

以前部車裝過, 老實講冇講得咁神奇
不過內置救車寶同輕左好多真係見得到同用得到既優點
電壓冇裝電壓錶唔肯定, 不過高電壓亦到有可能係差得慢既表現泥, 唔好咁開心

不過鋰電怕熱係絕對, 電池裝係引擎倉既唔建議裝

鋰電個特性用黎玩大起動放電?黎D完全呃唔識電池化學既人用姐,就算用都唔會單獨用,一定混合傳統果D

救車寶用佢係因為體積好、儲電穩定性強,擺得耐都可以keep到電

又唔係預你地日日靠佢....一下push成100A玩得幾多次呢

以前部車裝過, 老實講冇講得咁神奇
不過內置救車寶同輕左好多真係見得到同用得到既優點
電壓冇裝電壓錶唔肯 ...
eh 發表於 2021-1-11 15:20

鋰電係車頭/車尾... 如果一撞.... 就會變左當年三叔部67 咁.....

吾同人地電車放係中間又有曬防撞..... 做曬防撞測試.....

我換左鋰電(鐵鋰電池) 比三元鋰安全
本身係HYBRID 車,電池係車尾, 舊水電特別細
車CAM長開怕乾塘, 而家就唔怕冇電
容量大左 重量輕左一半 充電速度快

我換左鋰電(鐵鋰電池) 比三元鋰安全
本身係HYBRID 車,電池係車尾, 舊水電特別細
車CAM長開怕乾塘, 而家就唔 ...
awinds 發表於 2021-1-12 12:00

HYBRID車水電冇電冇記錯會係大電差番入去, 加上起動用大電, 水電基本上只係比音響果D用

鋰電係車頭/車尾... 如果一撞.... 就會變左當年三叔部67 咁.....

吾同人地電車放係中間又有曬 ...
edl0025 發表於 2021-1-12 08:05

撞到入舊電到都入曬陣...基本上都Note 7左

回覆 8# eh

冇電都會著唔到車嫁 我試過一次