係車的問題?

起香港坐舊式的士,當開到80km/hr 時,會有種離心的感覺,覺得架車飄飄地,個人會好怕
但坐新式的士,個情況好好多

起歐洲坐過架3000cc 的benz, 起160km/hr 的情況下,唔覺得架車快,仲覺得好舒服
但之前起駕院上路路通,渣1600cc 的萬士得,起69km/hr 行吐路港公路時,都覺得架車飄飄地,但好過舊式的士

聽人講benz 因為車身重,所以高速行駛時較穩重,但用油就會較多?

歐洲車高速行車係穩定好多,
唔單係車身重量問題,車架同底盤設計好大影響,
而家D Benz都好慳油,剛剛試完A200唔洗$1/km。

起香港坐舊式的士,當開到80km/hr 時,會有種離心的感覺,覺得架車飄飄地,個人會好怕
但坐新式的士,個情 ...
ronan 發表於 2021-1-11 15:11

有離心先好玩喎ching
玩飄移都係追求有種離心的感覺

同車重無乜大關係,係設計方向,當地居民用法習慣問題

主要車架,車呔大細,軨大細,避震取向

你座覺得飄,唔沈落去,重量問題一定行先

第2,金豐條硬擔你亦唔好期望高速有咩特別沈穩.....

同車重無乜大關係,係設計方向,當地居民用法習慣問題

主要車架,車呔大細,軨大細,避震取向 ...
mo9394 發表於 2021-1-11 19:57

我起深圳坐過BYD 的士,直頭好似坐過山車咁,超離心,開頭以為電車的加速太快,但起香港坐過3000cc 的audi ,又無乜呢種感覺

歐洲車同日本車的分別

因為車身重。。。。。

試吓放可兩包20kg米入去。。。。定巧多。。。

照以上某幾位師兄所說越輕越飄,咁d超跑咪輕只是其中一個因素吧,買有底盤調教,避震,車身高低等因素吧

照以上某幾位師兄所說越輕越飄,咁d超跑咪輕只是其中一個因素吧,買有底盤調教,避震,車身高低等 ...
funny1 發表於 2021-1-13 11:54

其實車身重定D係幾拾年前嘅想法,
現代車(特別係性能車)只會越嚟越輕,
而家底盤避振做得好好多,車輕都可以好定,
只有見人將車偷輕,好小聽見人話將架車加重。