冬天自然吸氣好力左?

有無人都覺得天氣凍, 自然吸氣好力左?

正常黎講濕度, 氧份, 散熱應該唔會太明顯好力左

有無咩科學解釋, 定係純心理作用?

唔知係咪只係岩岩入果批油濃度高左

有無人都覺得天氣凍, 自然吸氣馬力大左?
有無咩科學解釋? 空氣濕度, 氧份?
定係純心理作用? ...
gn01119056 發表於 2021-1-12 08:59 AM

https://toments.com/2043126/

天氣凍 反應真係勁左少少
如果intake temperature 高到50幾60度會腳軟左

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

https://toments.com/2043126/

天氣凍 反應真係勁左少少
如果intake temperature 高到50幾60度會腳軟左
...
lyh1993 發表於 2021-1-12 09:21

可能唔開冷氣都會多10HP馬力
以前起步好似的士咁, 天氣凍好似變左TURBO車, 分別都幾大下
以前揸TURBO都無咁大分別

可能唔開冷氣都會多10HP馬力
以前起步好似的士咁, 天氣凍好似變左TURBO車, 分別都幾大下
以前揸TURB ...
gn01119056 發表於 2021-1-12 09:35

拖少左個冷氣咋... 香港既冬天又未到落雪咁要warm 車, 仲記得有啲車有engine block heater 插電制....
香港著車到行出停車場架車支水溫針都升起左.... 唔係好似落雪地方咁.... 行成5-10 分鐘先開始覺得架車暖....

拖少左個冷氣咋... 香港既冬天又未到落雪咁要warm 車, 仲記得有啲車有engine block heater 插電制....
香 ...
ckkong97 發表於 2021-1-12 10:26 AM

之後係加拿大懶拉電線插heatblock
所以著五分鐘warm車算
橫掂都電油平過牛奶  

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

之後係加拿大懶拉電線插heatblock
所以著五分鐘warm車算
橫掂都電油平過牛奶   

via HKEPC IR Pr ...
lyh1993 發表於 2021-1-12 10:40

remote start 按制著車算啦...

有無人都覺得天氣凍, 自然吸氣好力左?

正常黎講濕度, 氧份, 散熱應該唔會太明顯好力左

有無咩科學解釋,  ...
gn01119056 發表於 2021-1-12 08:59

NA 偈冬天我估最大影響係空間密度同進氣溫度影響動力, 但本身一般下午空氣密度會比較低,但呢兩個因素都影響唔明顯,你話冬天好力D都係唔駛開冷氣掛

我純粹覺得只係因為副偈無咁熱

好似批退咗役嘅Super Olympian咁一到冬天就生猛返

NA 偈冬天我估最大影響係空間密度同進氣溫度影響動力, 但本身一般下午空氣密度會比較低,但呢兩個因素都影 ...
ericko 發表於 2021-1-12 01:28 PM

因為溫度高 空氣含氧量低左都會影響燃燒
所以冷空氣係有幫助

幫手吸走ENGINE 熱力? 變成推動力?