[私家車] Golf MK6/7 DIY

兩週前入手部Golf MK 7
如圖,同道人入嚟聊天...

第一時間買咗車匙套
畢竟五年車,車匙外觀老化

week 1 - 鹿頸,烏蛟騰一帶
雖然年中都會有機會揸下朋友嘅車
但無車十幾年,要時間熟習一下

week 1 - 鹿頸,烏蛟騰一帶
雖然年中都會有機會揸下朋友嘅車
但無車十幾年,要時間熟習一下 ...
潮流教主 發表於 2021-3-28 11:03

教你一個秘技
長按remote Lock可以關所有窗
長按remote unlock,有D可以開所有窗(除天窗)

教你一個秘技
長按remote Lock可以關所有窗
長按remote unlock,有D可以開所有窗(除天窗) ...
madebyp90 發表於 2021-3-28 12:51

多謝,現時天氣回暖,開車前先開窗散散氣

更換了冷氣filter,4月要開冷氣

hello
其實小弟都係GOLF車主, 不過舊你一代GT版 (原裝)

右面較側鏡較至L
入R波左面側鏡會自動降到最低, 當轉走R波會自動升返高

當你拔左匙發現未關窗或者想開窗
只要你個人未離開司機位, 都可以短暫控制

1.4 DQ200波箱乾式雙離合, 上網被人唱到無朋友, 但我覺得好睇彩數同習慣
建議你塞車用M1, 到差唔多轉數或是無咁塞先轉返D
起步大上斜都建議由M1-->D2, 除非你隻腳控制得好精準
起步D1既時候唔好地板油, 就算想大腳都起碼D2之後
D波停車建議踩深D brake

另外我唔清楚MK7有無 hill assist (無需拉手制)
hill assist 當上斜停車只要踩深brake, 起步前鬆晒腳都有2秒時間係唔會溜後

MK7 有個只有 MK7 先有既通病
波棍座個P switch sensor壞壞地 <將呢句你GOOGLE就明, 不過好似無得避免
但見好多MK7壞好多呢個SENSOR, 雖然應該唔太貴

針對DQ200波箱, 要定期留意VW FB, 運輸署網站
有機會隨時有得返廠RECALL 波箱之類既野 (過保亦免費) (10年以上車都有機會有)

中鏡底有防高燈L既制可以開防眩

如果你要洗車, 拎高水撥
拔匙後立即禁水撥就OK

大約5次拔匙, 水撥會輕微係下面跳動一下 (正常, 廠方設計想佢RUN下)

如果想清油耗記錄, 到個頁長按OK就清除

打左或者打右燈, 輕輕打, 大約閃3-4下就會自動收燈

感謝非常有用的資訊
關於大家都擔心的DSG,我習慣塞車時,brake後D=>N,然後N=>D=>N...,唔知有無幫助?

另請教水撥,係咪買Bosch
行過MK威一x,開價一條388
買埋前後三條咪成千?

更新:上英國熱帶雨林買咗前一對後一支,合共20鎊,另加4鎊VAT

DQ200個問題

不斷D1去D2去D1去D2 太頻密

而停車踩深同轉N係令佢唔好磨合

水撥
我淘寶算
$100唔洗有晒前後
最多換密啲
點衰都夠頂大半年

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

我長塞車
15km以下
長行M1

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)