[私家車] 心大心細二手車

睇緊幾款車, 大家俾D意見:  kia stonic, nissan juke, subaru xv, mazda cx3. 2108-2019 車, 大概 15 万上下。心大心細。一個至兩個人坐, 尾箱大細要求不高。kia 怕韓國車,但便宜D。 Juke 個款夠古怪, xv 真4驅, 但好像用不著。 CX3 好似安全D , i plus 剎車

via HKEPC Reader for Android

查實 怕韓國車咩 ? 價錢平 ? 外觀唔錯 ? 原廠售做得好 ? 係就真係 唔可以原諒啦

要棍得 STONIC (JUKE 都有NISMO,但應該overbudget)

如果自動波我會要mazda cx3 (6AT, 入面靚仔D)

15 萬買二手細車, 好似唔抵.

要棍得 STONIC (JUKE 都有NISMO,但應該overbudget)

如果自動波我會要mazda cx3 (6AT, 入面靚仔D) ...
rockie577 發表於 2021-5-25 18:00

自動波自動波

15 萬買二手細車, 好似唔抵.
mo9394 發表於 2021-5-25 18:21

其實未十分確定    有乜好介紹?

俾得十五萬,不如多小小買架新(起亞之類)

比多幾幻出全新 Honda Jazz $189,880 好過,2手價都高d
?itok=FUrBmwEO

其實未十分確定    有乜好介紹?

mc2hkhk 發表於 2021-5-25 18:28

你話一早揀好左款好心儀,跟住撞到架超新淨,慳到幾萬,好過買新就話考慮下

車款又無心水,狀態唔知,睇牌面可能慳到兩成幾咁,我覺得風險同慳到的錢不對稱

買新車但三年左右換車,多數好粗用,你買架五年車少里數分分鐘仲新淨

你話一早揀好左款好心儀,跟住撞到架超新淨,慳到幾萬,好過買新就話考慮下

車款又無心水,狀態唔知, ...
mo9394 發表於 2021-5-25 19:12

有道理