[私家車] 新手買二手車一問, 成功買到車了, 感謝哩度嘅師兄們

最近女友公司轉到去寶琳, 需要架車返工放工
同佢睇緊D 二手車, budget 3-4.5萬, 但實在係花多眼亂唔識睇
佢本來睇中架kia morning 36K, 睇完車我覺得麻麻地
我地睇緊二手車網有幾個model 都幾鐘意, eg,

- MARCH 3萬零到4萬頭, 大約12/13 年嘅車
- Mazda 2 3萬至4萬中 12/14年都有
- 現代i20, 16年車先4萬??
- 一堆褔士??

因為我地都唔識, 身邊朋友都係買新車居多
想問下有咩要注意? 因網上好多人話唔好買褔仕? 因為歐洲車維修貴?
現代i20點解咁平? 係咪二手難賣返出去?

唔該晒大家

買車一定要買自己鐘意的
march 太舊﹐i20 成個 28car 得一架
你個budget 可以諗下 Jazz GE6
起碼leg room 正正常常﹐march / mazda 2 後面坐唔到人的

買車一定要買自己鐘意的
march 太舊﹐i20 成個 28car 得一架
你個budget 可以諗下 Jazz GE6
起碼leg room  ...
wongja 發表於 2021-8-19 16:04

28car 得一架jazz 啱我地budget,
其實後坐無乜所謂, 佢應該無乜機會載人
見好多人都介紹新手買jazz, 有咩優點? 我見好多都係50K up

最近女友公司轉到去保琳, 需要架車返工放工
同佢睇緊D 二手車, budget 3-4.5萬, 但實在係花多眼亂唔識睇
佢 ...
kennyleunghk 發表於 2021-8-19 15:22

唔好介意,如果你女友揸,真係唔建議係車網買幾萬蚊嘅二手車,
一架10年車好彩就有小問題,唔好彩就有大問題,你好似又唔多熟車,
如果真係要買就俾多小小預算,揾年份新D,手數小D,睇下有無朋友賣車。

佢第一架車就係唔想咁貴
預左會刮花, 超過4萬佢唔會買

回覆 5# kennyleunghk

預左會刮花自己部車,但有冇預左會刮花人地部車?有冇預左會刮花公物?人之類?都要賠嗰喎。新手揸車買平車都好,唔好有咁嘅心態同準備,平車就唔怕撞?咁唔好嫁。

佢第一架車就係唔想咁貴
預左會刮花, 超過4萬佢唔會買
kennyleunghk 發表於 2021-8-19 18:20

如果女仔第一部車, 我會介紹4米長左右既細車先 起碼易泊車先

日本車我會介紹porte(2010前) / ractis(13年後)
歐洲車就118i(2011年後)/MK6

porte 就平買, 留1/3錢做執修, 玩1-2年就放
ractis 就家庭車多, 上手有做開保養既問題唔大, 不過13年後貴少少facelift 有大天窗
118i, 2010 年前期係N43偈加ZF6速, 只要無大漏油(睇上手有無執)同慢停波箱無chok 都可以玩1-2年
118i 2011年後用N20偈加ZF8速, 咪數唔高同慢停波箱無chok 都可以諗
MK6, 留定1/4錢換波腦就無乜其他問題

以上係幫朋友買過既分享, 有時遇到部靚盤又未必係心水, 最好叫女女睇樣行先你再慢慢搵

Morning 有乜問題咁?車手嫌佢唔夠砌

四萬蚊買細CC 好難買. 你買大CC 反而易買.

Morning 有乜問題咁?車手嫌佢唔夠砌
killer_queen 發表於 2021-8-19 22:03

坐上morning同坐上mazda2
完全覺得部morning cheap到一個地步= =
其實唔係問題, 但疫前架車只係二萬零, 家陣三萬6
三萬零個個都話買日本車好過