關於歐洲車冇低波 mode

e.g. Audi, VW

是否因為本身 break 後,自動㑹施波?

$foo 發表於 2021-8-20 15:57

係呀,DSG真係好聰明,直頭好似自己揸棍波咁,拖波補油。

宜家歐洲新車大部份都有加減波
駛咩用b/L波

via HKEPC Reader for Android

$foo 發表於 2021-8-20 15:57

DSG個原理本身就係棍波

依家日本車都好少車有低波MODE. 低波MODE 好似係 4AT 5AT 年代先用, 去到 6AT 都少喇, 齒輪比範圍無以前咁闊, 操作上用加減波實際d.  無理由整到 D1 D2 D3 D4 D5 掛, 司機推左去邊都唔知.
CVT 嗰邊更加唔同做法, 有都係夾硬做.

係呀,DSG真係好聰明,直頭好似自己揸棍波咁,拖波補油。
arrychiu 發表於 2021-8-20 20:49

其實自動拖波都吾係新野, CVT, AT, DSG 十幾年前已經有...

不過除左D fully hybrid 冇所謂拖波, 佢地會有個B Mode, 因為佢地 係得一個波冇得轉波....

其實自動拖波都吾係新野, CVT, AT, DSG 十幾年前已經有...

不過除左D fully hybrid 冇所謂拖波 ...
edl0025 發表於 2021-8-25 06:23

2006年我第一架GTI時已經有,但同而家比真係差好遠,
以前好多時都會用下M-Mode,而家基本上全自動波轉下Mode咁。

2006年我第一架GTI時已經有,但同而家比真係差好遠,
以前好多時都會用下M-Mode,而家基本上全自動波轉下 ...
arrychiu 發表於 2021-8-25 12:47

始終科技LEE 十年進步好多就算AT/CVT 拖波都快好多....

M mode就做到

其實依家學車係唔係已經唔教落斜拖波呢樣嘢,
我見大部份車落長命斜全程踩brake,剎車燈長着。(行住60, 70)