[保養相關] 有無強力玻璃清潔劑推介?

之前唔小心拎左打完蠟既毛巾抹玻璃, 車頭玻璃依家好似有層好薄既油咁, 試左幾隻玻璃清潔劑都無咩用. 有無咩方法搞?

之前唔小心拎左打完蠟既毛巾抹玻璃, 車頭玻璃依家好似有層好薄既油咁, 試左幾隻玻璃清潔劑都無咩用. 有無咩 ...
zerogambit@@@@ 發表於 2021-9-8 11:23

買舊汽車車身泥膠清左佢,有啲玻璃泥膠都得

via HKEPC Reader for Android

之前唔小心拎左打完蠟既毛巾抹玻璃, 車頭玻璃依家好似有層好薄既油咁, 試左幾隻玻璃清潔劑都無咩用. 有無咩 ...
zerogambit@@@@ 發表於 2021-9-8 11:23

I want to know what wax is so long lasting?

買舊汽車車身泥膠清左佢,有啲玻璃泥膠都得

via HKEPC Reader for Android
ckkong97 發表於 2021-9-8 12:18

我試下先, thanks~

回覆 1# zerogambit@@@@

用藍威寶都得嫁

耐左我用會玻璃粉 加D水...打磨一下 ......  再加RAINX..

一係試吓呢隻,我用過,一支可以卒幾部車,易用,可以去埋水漬,要用啲力卒,但效果好正,七十幾蚊,周圍都有得賣。

借POST一問,上手用autotoll....新款0個0的貼紙tag...
我接手後....點可以除去舊tag?(金屬線撕爛了,但膠紙漬仍在)
感謝。

借POST一問,上手用autotoll....新款0個0的貼紙tag...
我接手後....點可以除去舊tag?(金屬線撕爛了,但膠紙 ...
washushulu 發表於 2021-9-13 15:16

如果本身有買開俾車用去除蟲胶樹胶可以用. 無買開, 唔打算買黎車用, 可以買橙水.

橙水貴D, 但天然D 靚D 可以用. 屋企包括食具去貼紙漬都用得 (當然唔係叫你直接用, 但洗完用都安心).
車用去除蟲胶樹胶效果一樣, 相比同容量之下會平D, 因為大支D,  但你唔會拎番屋企用, 唔知食唔食得落肚.

車買定支去蟲胶都正路. 泊一泊戶外都預左有幾點

我之前在FB 買左隻叫歸零高 .. 效果都幾好.