有冇方便上輪椅嘅車介紹...

屋企阿媽跌親, 要坐輪椅 行動好唔方便...

師兄有咩平靚正車介紹   去邊度買二手車最穩陣?
toyota spade仔得唔得?

要上落易一定平地台,SUV就全部都fail架啦

車唔洗大,只要一平地台躺門己經贏一半

就算every都贏曬D咩X5 ...
Dcup 發表於 2021-9-13 22:58

如果祇係平地台
SUV反而因爲車型能夠將底盤造厚而更易造

車外環境無制限的話
鷗翼門開哂無門眉頂頭
仲易啲上落

回復 mo9394

呢部孝子之選 Nissan NV200真係超正  
不過相信二手都唔多, 研究下先...

同埋多謝各 ...
normalyan 發表於 2021-9-13 18:34

不如試吓搵Toyota Sienta,
搵唔到二手買部全新都唔係好貴。

要上落易一定平地台,SUV就全部都fail架啦

車唔洗大,只要一平地台躺門己經贏一半

就算every都贏曬D咩X5

回復 7 #mo9394

呢部孝子之選 Nissan NV200真係超正
不過相信二手都唔多, 研究下先...

同埋多謝各位回覆/推介

我只係有車開老人家嘅經驗同大家分享下,
大大話話都車咗幾年,每個星期一次咁。 ...
arrychiu 發表於 2021-9-13 18:21

咁我無話你論點唔啱, 你講腰痛唔好渣車係另一件事. 兩個問題, 兩個答案.

我阿媽就腳有少少唔舒服, 無乜力, 用拐杖幫下手. 佢腰痛為主, 以前Sedan 時見佢 ZIP 入去後座, 同爬出車有 D 辛苦.  我有一排腰痛時, 要避軚盤入司機位, 係有少少唔方便.

當然, 如果腳係企唔直, 輪椅平移過去可能真係方便D. 呢個我就唔太清楚喇.  但係夠唔夠手力之類又係睇人.

我腰痛好番係靠做運動, 訓練番核心, 亦在唔痛時去硬拉, 深蹲之類. 用番啱的肌肉, 訓練番唔對稱的肌肉. 腰痛唔係永久活動能力受損.  我依家好注重我坐姿.
事實係 SUV / 七人車較高身, 司機健康較好.

職業司機更加唔少會有腰痛, 要睇番樓主年紀同自己身體,要照顧的人的身體, 平衡下幾方面的考慮. https://www.dralbertho.com/blog/ ... %E7%97%9B%E7%97%87/

大把人腰痛喇, 講到好出奇咁
mo9394 發表於 2021-9-13 18:19

我只係有車開老人家嘅經驗同大家分享下,
大大話話都車咗幾年,每個星期一次咁。

做咩要咁勉強呢?路上最緊要安全,
如果連司機條腰都有問題唔好揸啦。 ...
arrychiu 發表於 2021-9-13 18:18

大把人腰痛喇, 講到好出奇咁. 同安全無乜關係架喎

搬野唔應該彎腰搬

要坐大車坐直 , 唔好彎腰LOR
mo9394 發表於 2021-9-13 18:14

做咩要咁勉強呢?路上最緊要安全,
如果連司機條腰都有問題唔好揸啦。

重有輪椅搬上搬落,司機條腰唔彎得點搬?

如果司機腰骨都痛就建議唔好買車
arrychiu 發表於 2021-9-13 18:13

要坐大車坐直 , 唔好彎腰LOR