我見welab最近都有tesla loan,定息3.68%,仲送埋個0.8%活期戶口比你。
而且我問過其他細銀行上會,最平好 ...
Kulialee 發表於 2022-6-30 15:45

而家買車利息貴咗咁多?

而家買車利息貴咗咁多?
arrychiu 發表於 2022-6-30 16:22

上會通常相對貴D, 性質/內容有唔同
平既話用p loan
同樣係welab,佢地有p loan 見只係1.2x% apr, 可以睇下做唔做到

回復 billyyau

因為汽油車既錢已洗,已經係sunk cost, 係而家做決定時已經無關係 (唯一有影響既只係劏車, ...
antonyhk 發表於 2022-6-30 14:16

樓主有話本身已有汽油車?
而且,如果樓主真係打算換新車,電動汽油二揀一時,揀汽油車都係要錢㗎。
我真係唔識咁嘅Econ喇。

車價已經系次要,有位充先算啦!

如果公司屋企都無電位,
你揸車粗咪用量大,不如考慮hybird/NOTE e-POWER之類…………

我有fd無電位照買model 3,
結果有時明明唔想出街,都焗去商場食飯睇戲叉電
咁性格本身唔宅,鍾意成日去街都無所謂嘅。

如果假日車、細cc或者咪數少,買電車絕對慳唔番條數。

樓主有話本身已有汽油車?
而且,如果樓主真係打算換新車,電動汽油二揀一時,揀汽油車都係要錢㗎。
我真 ...
billyyau 發表於 2022-6-30 17:15

呢班人覺得買電車 = 免費! 免費! 免費!
計到咁盡坐巴士算啦

如果公司屋企都無電位,
你揸車粗咪用量大,不如考慮hybird/NOTE e-POWER之類…………

我有fd無電位照買mo ...
小馬馬 發表於 2022-7-1 01:06

大熱天時好多人都係懶煮, 去商場食飯睇戲行街其實最舒服

如果公司屋企都無電位,

如果唔系粗咪日日揸,點解咁昂拾去買電車?

我見welab最近都有tesla loan,定息3.68%,仲送埋個0.8%活期戶口比你。
而且我問過其他細銀行上會,最平好 ...
Kulialee 發表於 2022-6-30 15:45

我都有留意到, 見用佢地debit card去tesla充電站充電,定係上網買野都有10%回贈, 而且有半年優惠咁耐

如果公司屋企都無電位,

曾經有私家電位 不過每個月都係比最低月費
而家無私家位 無電就快充算 商場有得充當bonus 咁