換電喺今時今日仍然係價值不菲,十零萬以上。
不過大部分車廠電池有八年保養,過保後用到電壞晒直接換車 ...
billyyau 發表於 2022-7-2 22:43

從來無發生過,除左prius舊電有平左外...

要去到咁大量同唔係咁大舊,個比例先叫有機會降

hybird係豐田一大堆專利,其他廠避唔到,所以唔出
到tesla上位,豐田批准人用佢專利,已經冇乜廠玩
...
madebyp90 發表人於 2022-7-3 04:06

Toyota專利不是必要,但Toyota個專利係勁的

但串聯市場其實都好大,不過D廠又唔想變成做發電機廠

變左先話Toyota食住專利....

家下咩增程型黎D item,仲搞到不笑所謂,D人更加唔想買

回覆 34# zeroho

3個月e-power serena 用家
無咩皮費,係預每年4千幾蚊返廠同你跟下消耗品

有固定地方比你差電先好買電車,充電設施未廣泛普及之前,e-power / hybrid係目前最有效率既做法

remark:
要成日上大斜唔好揀e-power,佢舊電係buffer,容量細,上大斜扯乾舊電齋用副1200cc發電上斜既話,又嘈,又慢,又晒油
平日市區果種上落斜平路就好適合。

從來無發生過,除左prius舊電有平左外...

要去到咁大量同唔係咁大舊,個比例先叫有機會降 ...
Dcup 發表於 2022-7-3 14:00

始終八年後嘅事冇人知。
但我都認為舊電打柴可直接換車,因為本身車都夠期。

回復 40 #madebyp90

注意有些電車代理的電池保係有條件, 例如約每半年要比2, 3K返廠檢查等

via HKEPC Reader for Android

Toyota專利不是必要,但Toyota個專利係勁的

但串聯市場其實都好大,不過D廠又唔想變成做發電機廠

...
Dcup 發表於 2022-7-3 14:02

honda/benz第一代hybird 死火冇冷氣
到屈服時,hybird己經開始過氣,同埋而家有48V sys

豐田需然重係賣好多車
但係hybird vs EV條數就唔同

可以話賭輸左

回覆  zeroho

3個月e-power serena 用家
無咩皮費,係預每年4千幾蚊返廠同你跟下消耗品

有固定地方比 ...
肥彭 發表於 2022-7-3 14:36

初出個陣有去睇過,個SALES死話上斜唔得係人地唔識揸,我就覺得好奇怪,點識揸先唔會用曬舊電呢?

初出個陣有去睇過,個SALES死話上斜唔得係人地唔識揸,我就覺得好奇怪,點識揸先唔會用曬舊電呢? ...
Andysland 發表於 2022-7-4 10:42

預早知道要上長斜就預早叫佢主動儲定多D 電, 希望可以捱多幾秒. 當然, 點都有用晒的時間.  一個人坐同坐足幾個人都唔同.

預早知道要上長斜就預早叫佢主動儲定多D 電, 希望可以捱多幾秒. 當然, 點都有用晒的時間.  一個人坐同坐 ...
mo9394 發表於 2022-7-4 12:18

其實又坐滿七個又上長斜又要唔嘈
已經唔係呢個級數嘅車能力之內
唔該捃架3.5佛或火唻勝任

倒轉唻到落長斜嘅時候
當啲混能車嘅大電充到滿哂之後
多出唻嘅位能(電力)亦都會由M/G轉動引擎去處理
問題是由於混能車用嘅引擎比一般嘅車唻得細同低阻力
要有一般車嘅拖煞力度的話就要被轉到更快同更嘈

回覆 47# Andysland

呢個係個系統原理上既缺點(唔係缺陷)。
能量守恆,無可能用細engine做大workload 仲有同樣持續時間 XD