初出個陣有去睇過,個SALES死話上斜唔得係人地唔識揸,我就覺得好奇怪,點識揸先唔會用曬舊電呢? ...
Andysland 發表於 2022-7-4 10:42

預早知道要上長斜就預早叫佢主動儲定多D 電, 希望可以捱多幾秒. 當然, 點都有用晒的時間.  一個人坐同坐足幾個人都唔同.

其實又坐滿七個又上長斜又要唔嘈
已經唔係呢個級數嘅車能力之內
唔該捃架3.5佛或火唻勝任

倒轉唻到落長 ...
kanduki 發表於 2022-7-4 13:45

好似新一代serena 有可能會加大電同engine

https://topelectricsuv.com/news/ ... san-serena-e-power/
1.5L e-Power system
Nissan has developed a high-output e-Power system that uses a 1.5-liter turbocharged three-cylinder petrol engine to charge the traction battery. Nissan employs the high-spec system in the hybrid variants of the Nissan Qashqai and X-Trail. In the Qashqai, the all-new e-Power system produces 140 kW (190 PS). It remains to be seen if Nissan will utilize the 1.5L system in its minivans, including the Serena.

其實1.2 vs 1.5, 1.5  vs 1.5 turbo/2.0 NA 等等. 呢個價位的七人車, 多數都配 1.5turbo / 2.0na. 唔係話要3.5 咁高, 但要求番有 1.5turbo or 2.0na 嗰隻無咁夠力, 點都好過1.2 咁解. 一般計埋牌費唔過1.5, 咁起碼俾個1.5na 都好D.

serena 唔係一架細七, 坐五六個人應該要在合理預期. 我會話有改善空間, 啱唔啱用就真係自己試番相關路線, 如果加大左engine 起碼多D 人會安心D.

不過, 如果真係成日上落斜, 搵架五十萬左右以上的SUV 都合理. 自己睇自己需要喇.

其實FULL LOAD可以捱到幾秒? Toyota個D可以捱到10秒(龜速)
Andysland 發表於 2022-7-4 17:17

條條斜路都唔同, 想控制的速度唔同, 好難講架喎.
有人話經驗上, 佢地駕駛路線好少會用晒.   平路唔發力會捱到三四公里無乜減速.

https://www.topgearhk.com/2020/0 ... %E5%87%BA%E5%8A%9B/

中間有提及"中控台的另一個掣就是Charge,按下就是引擎長着了,直至充電至電腦覺得足夠為止"  準備上長命斜可能預早要叉定LOR

如果試駕可以渣番同樣路線, 無乜大問題, 其實都買得過. 如果只係日常代步, 路線差唔多一樣多, 一年可能得幾日要挑戰下難度, 咁慳的油都計到數.

有人試駕感受如下:
https://roadtest.u-car.com.tw/ro ... p;utm_content=title
但,在時速超過 100 公里的狀態下,故事就不是這樣單純了!

因應行程的安排之故 (某同事要參訪酒造的行程設定),一行人驅車前往遠在日本山口縣荻市的酒造,單程距離就超過 150 公里,也就是來回超過 300 公里的路程,剛好可以作為綜合油耗測試的舞台;而在高速道路的行駛過程中會發現,在時速 80~90 的行駛狀態下,e-Power 有著出色的效能表現,但當時速超過 100 公里時,電池的消耗量可以用急速來形容,從儀表上的顯示可以看出,電量很快就見底,而這時候引擎就積極運作。

咁你當100公里以上同上唔非常斜時的要求的力度比較相近的話, 都算係有D 考驗.  

我相信廠方都收集到相關意見, 所以一直傳的下一代會加大番個engine. 黎到今年, 有心買就一定等下一代先. 幾時介入都唔緊要, 但介入後起碼KEEP 到定速咁去都好好多.

呢度講大腳的話, 二百米都介入. 但駛唔駛下下大力就睇你自己. 預早加速定, 定速咁行應該好D.
http://www.carplushk.com/review/ ... san-serena-e-power/
今次試車,我只有機會「盡油」衝剌了兩百多米暗斜,引擎幾乎是我一開始「盡油」,便一路保持上述的「紅區」聲調拚命地發電,這代表了甚麼呢? 我會說,鋰電池的儲電量應該不會太大,至少電力不足以獨力支援驅動馬達作太高強度的運作,否則引擎便毋須那麼早就全力發電。我不知道全力跑更長路程,例如快速上一轉「大山」,驅動馬達的功率會否逐漸減弱,若然發電機的功率不足 100 kW,而鋰電池的電量又接近耗盡的話,驅動馬達的功率理論上是有機會下降的。

我2019 去九州租左架note e-power, 同Serena e-power 基本上一樣, 除左個摩打加大左俾七人車....
連note  ...
ckkong97 發表於 2022-7-4 18:08

頭一兩代試玩定位係city 用, 近一兩年歐版車就開始加勁D 咁.

roadmap 仲有好多計劃可以做, 但趕唔趕到純電車普及前做到主流就真係唔知佢喇
https://www.carstuff.com.tw/topi ... -5-vc-turbo-50.html

https://www.carstuff.com.tw/car- ... s-e-power-2023.html
新相近 note 的海外版Kicks (我估係台灣/泰國等的平價版?)都上2.06 kWh 鋰離子電池組, 今代serena 都只係 1.8kWh.  車身重量相差咁遠都要加, 可以諗到Serena 重量計真係有需要改善的地方.

回覆  mo9394

SUV用套懸掛同軚鈴都比其他車大型
可以留更多負重俾大電

Serana向減省一個座位同乘客嘅重 ...
kanduki 發表於 2022-7-4 19:19

我話SUV 唔一定係話EPOWER

當然, 一分錢一分貨, SUV 普遍賣得到好價錢, 用料靚D, 自然多D 水位去做好D.
serena 試水溫, 成功咪下一代, 唔成功就咁一代完都唔奇. 日產好多野都係試下試下, 唔啱就兩代完.

engine 細, 咁油耗, 環保等等要求會拿到高. 為左跑分而設計到啱啱夠用 (用黎做測試), 一缸油跑到幾遠幾遠, 咁多少少賣點. 如果整到好好力, 而唔夠慳油, 似乎, 同toyota 比無乜好過toyota, 咁就賣唔出了.

新果啲e-power車好似新Note或者Kicks果啲
行車電腦駁咁多隻收音咪
去儘量等車外環境比較大聲果陣先著偈 ...
kanduki 發表於 2022-7-5 02:34

https://www.youtube.com/watch?v=jeUEEfnr5-k&ab_channel=Nissan
23:00 左右

EPOWER 的generator engine 唔同普通車engine, 設計成唔駛理高低轉, 無必要太多轉速變化, 最低熱流失係控制在 3000 轉左右. 呢個LEVEL 的嘈音或多或少會比千幾轉的engine 嘈. 只要隔音可以在呢個轉數做得好, 就搞掂, ENGINE 夠大唔再谷上高轉就唔駛搞咁多野, 加大ENGINE 就連隔音成本都控制到.

其實呢個設計在成本控制上, 做大CC 少少增加D POWER, 唔見得有好大難度, 因為唔駛理高低轉. 咁電池夠大儲多D , ENGINE 夠力, 著的時間少D, 在有必要長著engine 去推摩打時, 頂到四五成, 只靠電池出番四五成, 咁成件事就好睇好多, 而成本唔見得多好多 (可以推出不同MODEL 用不同定價俾消費者揀, 硬件上真係拔插電線就換到).

無話現在的設定好大問題, 特別係香港好少上落山咁長時間, 大部份情形都捱到的. 不過有得揀當然最好多D 選擇.

比起架車嘅性能同操控
架車坐得高同好收
會令駕駛者更有信心同預判
而令架車可以揸得更快

部Sere ...
kanduki 發表於 2022-7-5 02:05

我都渣BOX 車, 行橋行得順唔覺唔覺唔駛點俾油都上90 (唔駛好高轉, 好多位順左1500 都得), 行 100/110 (奧運站D 位) 都無乜風聲.

最嘈反而係屯公上落斜變化較大嗰D, 斜度大的, 有D 位可能由得佢慢慢減到 60 就靜, 要谷番上 80 之類就好多家庭車設定上, 要比較大腳先當你想加速, 唔覺唔覺就上3000-3500 轉先肯發力. (車的慳油設定問題, 無乜野佢就好想行1500, 無乜中間位 )

回覆  mo9394

行過百話副偈會嘈我又唔認同喎。
就算開住冷氣,由獅隧去到粉嶺跟限速行,引擎係長著,但 ...
肥彭 發表於 2022-7-4 20:45

咁我行青衣落馬洲嗰D,  90 都係 1500 轉樓下, 有時放晒油門比較長時間都仲KEEP 到, 平路行順左, 唔多駛輸出我信的.

(多數載人三大一小)

嘈唔嘈得過StepWagon 1500cc turbo?
Andysland 發表於 2022-7-5 11:34

某D 年代 stepwgn  好似偷位偷得太盡所以應該幾個牌子之中佢算嘈, 直到近一代 hyrbid 先好番D.

咁我諗大部份情形serena 都靜好多, 淨係計全力谷下D 時間, 我諗香港路段一般都得幾分鐘內, 嘈一陣都無乜所謂.